"Як Україні реагувати на дії Росії", - Безсмертний

Уже очевидно, що загострення на Азові досягло крайньої межі. Навіть зовсім невеликої іскри зараз достатньо для того, щоб розгорівся серйозний військовий конфлікт.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише екс-представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську, колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний, передають Патріоти України.

"Переконаний, що на сьогоднішньому інциденті протистояння точно не закінчиться. Воно тільки наростатиме. Азов – це уже давно третя точка у війні України та Росії.

Яких кроків треба вживати негайно?

По-перше, бути у стовідсотковій готовності до нового збройного конфлікту. Загроза зараз не тільки перед військовими, прикордонними кораблями, а й перед цивільними. Між військовими і цивільними має бути налагоджена ідеальна комунікація.

По-друге, уже зараз, буквально в ці хвилини, мають бути поінформовані міжнародні організації – особливо ті, які займаються міжнародним морським правом, регулюванням морського судноплавства, безпекові структури в Європі та світі.

По-третє, і це зрозуміло – мають бути здійснені заходи для посилення безпеки не тільки на морі, а й на суші, по береговій лінії. Так, Азов – це третя точка війни. Але уже зараз треба бути готовим до того, що Росія визначатиме точку четверту…

Те, що ситуація на Азові іде до загострення, було зрозуміло ще кілька місяців тому. Обурений тим, наскільки кволою є реакція української влади. На міжнародному рівні питання по Азову – повністю провалене. На дипломатичному рівні Україна тільки-тільки починає розхитуватися. Бити тривогу треба вже, негайно. Бо якщо сьогодні втрати були тільки матеріальні, то вже завтра (не дай Боже, звісно) вони можуть бути людськими.

Перше і найголовніше, що вимагає Конституція, – це приведення всіх військ у повну бойову готовність. Зараз ми стоїмо перед загрозою втратити ще дві області – Миколаївську та Херсонську. Це не перебільшення.

Тому дії вищого керівництва держави мають бути адекватні, відповідно до законів та Конституції. Хоча б зараз, хоча б на п’ятому році війни, яка жодного дня не зупинялася.

Скажіть мені, будь ласка, де в якому розділі Конституції записано, що в разі загрози територіальної цілісності треба скликати воєнний кабінет? Є Рада національної безпеки і оборони, є президент, є Верховна Рада, які уповноважені приймати відповідні рішення.

Тому ще раз. Перше, що треба – по лінії Генштабу привести всі війська у бойову готовність. Друге – зібрати саме Раду нацбезпеки і оборони, а не просто її структурний орган! Третє – президенту видати указ про введення правового режиму воєнного стану в окремих регіонах. Адже йдеться знову про загрозу територіальної цілісності. Далі – скликати термінове засідання парламенту.

Очевидно, що Росія не забула про свої плани по «Малоросії», воно їх ще досі муляє. Кремль буде реалізовувати їх, особливо в період виборчого протистояння в Україні. Ми повинні захищати свою землю і своє море, а всі відповідні дії записані в законах та Конституції."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...