Як українська влада буде повертати Донбас: Хорватський сценарій для України

Періодично в українському інформаційному просторі з подачі різних експертів обговорюється можливість втілення в життя так званого "хорватського сценарію" для України в питанні повернення Донбасу.

Коротенько його суть складалася з декількох періодів, передають Патріоти України з посиланням на 112 канал:

1) ураження і відступ хорватських Збройних сил;

2) процес внутрішньої перебудови Хорватії та підготовки до відновлення війни з локальними і в цілому успішними боями на передовій;

3) успішний наступ, операція "Буря", коли без жодного попередження за 4 дні Хорватія повернула втрачені раніше території;

4) мирна реінтеграція повернутих територій до складу хорватської держави.

Подібність перших двох етапів із ситуацією на Донбасі є очевидною, можливо, це і привело до подібних аналогій, але, якщо порівнювати з Хорватією, ситуація в Україні все ж серйозно відрізняється. Ця відмінність полягає в залученості в конфлікт одного з найбільших і найсильніших держав планети - Російської Федерації, яка свідомо перевершує за силою Україну і підтримує сепаратистів в особі самопроголошених Донецької та Луганської "народних республік".

Втім, ця обставина враховується в заявах експертів і має свої застереження, що силове повернення тимчасово непідконтрольних територій Донбасу можливе виключно при гарантії невтручання Росії в цей процес.

Дійсно, як показали події останніх місяців, "збройні сили" самопроголошених "народних республік" мають проблеми з особовим складом та його підготовкою, а головне - бойовим духом, без чого перевага за іншими показниками, по суті, нічого не дає.

У ході боїв останніх місяців ЗСУ досягли успіхів і перемог, нехай локальних, у вигляді пари-трійки відбитих населених пунктів або декількох кілометрів порожньої землі, але вони підтвердили перевагу регулярних частин Збройних сил України перед "контрактними" з’єднаннями "збройних сил" самопроголошених республік.

Однак аналогічна ситуація була і в червні - липні 2014 року, коли успішний наступ ЗСУ вивів їх до російсько-українського кордону, але "північний вітер" серпня, що раптово подув, радикально змінив всю розстановку сил. Саме тому невтручання Російської Федерації є критично важливим.

До можливої реалізації "хорватського сценарію" тісно примикають ще й майбутні вибори президента України 2019 року, завдання виграти які з усією очевидністю ставить перед собою нинішній гарант Конституції Петро Порошенко.

Шанси виграти вибори, зважаючи на соціально-економічну ситуацію в країні, відверто кажучи, є незначними, виправити ситуацію може хіба що гучна перемога, яку, судячи з активізації в інформаційному просторі обговорення силового повернення Донбасу, багато хто бачить саме в поверненні Донбасу.

Враховуючи те, що за три роки так і не відбулося не те що включення, а й навіть визнання офіційно "ЛНР" і "ДНР", у Російської Федерації немає планів щодо інтеграції частини Донбасу до свого складу, а отже, цю територію цілком може бути повернуто під контроль України. У цьому напрямі наміри України та Росії збігаються, різниця лише в баченні шляхів повернення регіону.

Повернути його можна двома шляхами:

1) військовим;

2) дипломатичним.

Силове повернення Донбасу, яке може бути здійснено в 2018 році, має стати трампліном до другого президентського терміну для Петра Порошенка на виборах 2019 року. Але тут-то виникає суперечність - силове повернення Донбасу і тріумф Порошенка однозначно означають поразку Володимира Путіна, що хоч і навряд чи призведе до якихось серйозних потрясінь усередині Російської Федерації, але точно завдасть йому проблем.

Правда, може бути варіант, який також давно мусують, - "розмін" Донбасу на Крим, але цей варіант є вкрай проблематичним. Факт такого обміну, зафіксований офіційно в будь-якому договорі, знецінить повернення Донбасу і може перешкодити Петру Порошенку стати президентом удруге, а переможець відповідний договір може і заперечити.

Якісь же кулуарні домовленості, які не зафіксовано офіційно, також є проблематичними з двох причин:

1) недовіра обох сторін одна до одної, що підтверджується перманентним недотриманням тих самих Мінських угод;

2) можливість зміни громадської думки українського суспільства після силового повернення Донбасу і висунення вимог такого ж повернення Криму, що з огляду на нерівність сил країн є неможливим, так само як і сумнівно визнавати, що "тріумф" на Донбасі став можливий, тому що повернути його силою РФ просто дозволила. Втім, у крайньому випадку президенту України просто доведеться тягнути час у цьому питанні до кінця свого терміну, відбиваючись від нападок політичних опонентів, які бажають розіграти "кримську" карту після 2019 року.

Втім, в українському керівництві очевидно що розраховують на те, що піти на поступки в питанні Донбасу РФ може під тиском зовнішніх обставин, наприклад, посилення санкцій для російської економіки, що буде спонукати в обмін до їхнього повного або часткового скасування відмовитися від підтримки Донбасу.

Можливе також подальше залучення Російської Федерації в близькосхідну політику, що з огляду на очевидний інтерес, що посилився, з боку США до цього регіону призведе до їхнього подальшого суперництва. Тут імовірні два варіанти:

1) РФ перенесе пріоритет у близькосхідну політику і, вирішивши зосередити ресурси на цьому напрямі, відмовиться від Донбасу;

2) РФ, навпаки, піде з Сирії та близькосхідної політики і, таким чином, зможе зосередитися саме на Донбасі, що, зрозуміло, не в інтересах України.

Дипломатичне повернення Донбасу ґрунтується на плані РФ про гарантії для російськомовних жителів Донбасу та особливий статус регіону, головним в якому повинна стати можливість накладення вето тим або іншим способом на можливе рішення про вступ України до НАТО.

Зрозуміло, подібний варіант буде розглядатися громадською думкою як перемога Путіна і поразка Порошенка, що також однозначно закриє останньому шлях до другого президентського терміну і тому не влаштовує вище керівництво України.

Нарешті залишається ще один варіант. Періодичні розмови про "хорватський сценарій" для України в питанні вирішення проблеми Донбасу є тактичними операціями українських спецслужб, покликаними посилити недовіру і нервозність, а то і посіяти паніку в лавах керівництва самопроголошених "народних республік" і особового складу "збройних сил "останніх.

До речі, зробити це не так вже й складно, зростанню недовіри до РФ сприяють не тільки невключення частини Донбасу до складу Росії або хоча б офіційне визнання "ЛНР" і "ДНР", а й факти зневаги населенням начебто "братніх" республік.

З найбільш яскравих прикладів тому - історія екс-проректора Донецького Національного університету, яку прозвали ЗМІ "мамою донецького федералізму" Тетяни Мармазової, яку за рішенням суду примушують покинути Тульську область РФ так, що вона змушена була у відеозверненні просити президента РФ Володимира Путіна надати їй громадянство, оскільки в Україні її чекає суд, а в самопроголошеній "ДНР", можливо, щось ще гірше.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...