Як українці економлять на комуналці

Завдяки приєднанню до статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії Україна отримала доступ до новітніх досліджень та світового досвіду, як використовувати "зелену" енергетику.

Але деяки українці вирішили не чекати рішень влади і вже перейшли на "зелені" джерела тепла і світла. Історії винахідників розповідає "Радіо Свобода", передають Патріоти України.

Павло Банніков ще сім років тому визначився: і від холоду не потерпатиме, і не переплачуватиме. Тож сьогодні він власник на перший погляд чудернацького, але при тому – енергоефективного будинку, який обійшовся йому приблизно у 5 тисяч доларів.

"Нора – кругла, гніздо – кругле. Природа сама вибирає форму. Куля – це ідеальна форма: її обдуває вітер. Він не зупиняється, не давить, її обходить вода. Це ідеальна форма", – розповідає господар.

Замість традиційного фундаменту, тут мішки з цементом і піском (з часом вони перетворилися просто на камінь), каркас – дерев'яний, стіни – 15 сантиметрів соломи. Вона має унікальні властивості, – каже Павло, бо добре береже тепло.

"Для того, щоб зробити стіну, для того, щоб вона гріла як 15 сантиметрів соломи, її треба зробити півтора метри цегли", – порівнює Павло Банніков.

Та й миші в такій стіні, за словами господаря, не заводяться, бо солома з вівса дуже жорстка. Зігріває будинок одна-єдина пічка, зроблена власноруч. Теж енергоефективна.

"Спалюються не тільки дрова, спалюється і паливневий газ, виділений із дров. Потім тут є акумулююча система, вона акумулює все тепло всередині, а потім поступово віддає", – пояснює Павло.

Дрова підкидає раз на добу, бо більше і не треба. Витрати на таке опалення вражають. "Якщо брати обрізками, то це десь 900, 1200 гривень за зиму", – каже він.

Приблизно такий самий за площею будинок, як у Павла на Тернопільщині, в Олега Павловського – у Запоріжжі.

"Минулого року до лютого 18 кубів дров спалив. Це жах, звичайно", – пригадує Олег Павловський.

18 кубів дров – це приблизно 15 тисяч гривень. Господарів такі цифри не влаштовували – тож почали шукати вихід, і знайшли: змайстрували сонячні колектори.

"Це пивні банки. Там донця у них вирізаються, склеюються і збирається ось така батарея. І ось у верхню банку потім гаряче повітря збирається і заходить у будинок. Простіше не буває. Коли яскраве чисте сонце, то до 95 градусів може повітря подавати. Потужність виходить до 2 кіловат – я отримую просто від банок, від сонця", – пояснює власник.

А коли сонця недостатньо, найскрутніші місяці – листопад та грудень, для підстраховки є пічка. Але тепер, дякуючи геліоколектору, Олег витрачає на опалення у 18 разів менше!

У жителів багатоповерхівок можливостей для маневру небагато. Майже весь старий житловий фонд опалюється централізовано. Є гроші чи ні, чи дійсно в квартирі комфортна температура, чи батареї ледь теплі, – маєш платити. У середньому за однокімнатну оселю цієї зими доведеться викласти 1500 гривень, за двокімнатну – 2300 гривень, трикімнатна обійдеться у 3200 гривень.

Стільки, а то й більше, платили і жителі ОСББ "Китайська стіна" – таку назву дали самі мешканці найбільшому будинку в Івано-Франківську. Та тепер майже усі перейшли на автономне опалення. Закон дозволяє відключатися від мережі лише цілим будинком, паперова колотнеча розтягується на півроку, та й така незалежність коштує грошей.

"З документацією на двокімнатну квартиру – це десь в районі 25-26 тисяч. На трикімнатну – до 28", – розповідає голова ОСББ Оксана Іванюк.

Та, попри всі витрати, суми у платіжках тепер геть інші.

"У мене двокімнатна квартира, то ми в найбільш холодний період споживаємо до 100 кубів газу. Це 700 гривень. А аналогічна квартира в січні за тепло мала 2600", – розповідає жінка.

Лідія Храбатин все життя працювала в тепломережах, розуміє, які там є проблеми, і чому високі ціни. Своєму газовому котлу – не натішиться.

"І от за жовтень я використала всього-на-всього 90 кубів газу. Коли тепло, я собі скручую котел, коли холодно – я собі включаю", – радіє жінка.

Ефективно та ощадно може працювати котел і в приватному будинку. Але якщо котел цей твердопаливний. У Володимира Рябого великий будинок на 500 квадратів і якщо його опалювати газом, за нинішніх цін вийде понад 8 тисяч гривень на місяць. Але "правильний" котел – "правильні" витрати.

"Оце те, що у нас горить у котлі. Мішок тирси коштує на сьогоднішній день 5 гривень. Чотири мішки – і на добу на мою хату вистачає. Декілька дровиняк ще треба кинути – це нехай ще 10-15 гривень. Все", – підраховує Володимир.

Виходить десь 35 гривень за добу, у тисячу на місяць вкладаються. І це опалення плюс гаряча вода практично у необмеженій кількості. У парі з котлом працює теплоакумулятор. У ньому постійно тонна гарячої води. Одна біда – система недешева.

"Вона коштує десь в районі 40 тисяч гривень на сьогоднішній день. І плюс темплоакумулятор. Він теж трошки коштує. Але за сезон воно відбивається, якщо опалювати велику площу", – зауважує Володимир Рябий.

Справжній ажіотаж довкола сонячних панелей. Вони дозволяють не просто економити, але й заробляти. Мережеві сонячні станції влітку виробляють енергії набагато більше, ніж потрібно будинку. І цю електроенергію готова купувати держава – по 18 євроцентів за кіловат.

"Десять кіловат електроенергії в годину. Наприклад, мій будинок, з тим, що в мене є багато приладів, які працюють на електриці, тобто насоси-пилососи, Максимум я можу спожити 10 кіловат в день. За годину влітку я можу згенерувати стільки енергії, що можу користуватися нею цілий день", – каже власник сонячної електростанції В’ячеслав Загурський.

Будівництво такої мережевої станції коштує близько 10 тисяч доларів. Господар повертає гроші протягом 7-8 років. Далі – чистий прибуток.

"Близько 10-го числа кожного місяця зі мною розраховується держава. За рік, я підрахував, виходить десь півтори тисячі євро прибутку", – додає В’ячеслав.

За законом власну мережеву електростанцію кожний українець має право установити до 2019 року. А далі на ринку залишаться тільки ті, хто встиг ускочити в останній вагон. Це, звісно, якщо нічого не зміниться. І держава й надалі буде готова купляти "зелену енергію".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...