Як українці стають сильною нацією: Думки вголос із особистих спостережень

Громадський сектор вже не той, що жебракував ще вчора та ходив з протягнутою рукою у ролі прохача.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook громадський діяч Лариса Самсонова, передають Патріоти України.

"- народжується новий формат НГО із зрозумілою місією та візією, і це вже експертне середовище, готове заробляти кошти чесно, продавати знання, формувати громадську думку, і це тільки початок (велика кількість інвалідських та подібних прикормлених до місцевого, державного бюджету НГО доживає останні роки, тупо користається моментом, б'ється за минуле і гроші по повній). Нехай всі звикають, що у громадських організацій мета не отримання прибутку, а бажання вкладати у свій розвиток і розвиток країни, розвивати країну.

Досвід та знання коштують дорогого. Досить підтримувати міф про те, що якщо ти громадський діяч, то маєш робити купу роботи і безкоштовно. Є поняття волонтерство, це свідомий вибір людини, а от якщо це постійна робота це інше. У громадськості є купа ідей як проблеми суспільства можна вирішити за зароблені кошти:самим надавати соціальні послуги, розвивати саме громадянське суспільство. Є ризики . Поки що громадськість насолоджується своєю експертністю, як завжди заважають амбіції та корони на головах, важко об'єднуються зусилля. Тепер над цим треба працювати і долати ці ризики. Важливо рішучіше переходити до впливу на прийняття рішень.

- статусність відживає своє. Не швидко, повільно. Це як відділення плаценти при народженні дитини, все одно буде або оперативно або природньо. Пільги, виплати, інші індульгенції втрачають сенс, бо все частіше люди кричать ГОЛОСНО про те, що не треба їм пільг, дайте їм можливість жити, заробляти, бути таким як всі, просто допоможіть. А "допоможіть" - це не тільки гроші, це послуги, які надаються одними людьми іншим людям, тим кому допомога потрібна і задля подолання труднощів. "Допоможіть мені стати на ноги, і я справлюсь сам!", звучить не так поки що впевнено, але частіше й частіше. Ні, звичайно патерналізм ще в крові, але повірте, дуже швидко люди зрозуміють, що є щось, важливіше за соціальні копійки: "дайте мені можливість чесно заробляти і я віддам вам ваші копійки", все частіше звучить у тих, зто має статус.

- люди, прості громадяни готові сплачувати за якісну послугу, за якісні продукти. Безкоштовного, гадісного вони вже трохи наїлись. Вони готові їсти менше, але дайте їм можливість обирати між неякісним соціальним та якісним дорожчим, вони вирішать самі .Все ж таки вони частіше обирають відповідальність за своє життя. Тобто готові платити , але вимагають прозорості, формул: що їм винна держава, що вони винні державі. Безкоштовне це міф. треба знати на що йдуть наші податки щоб не платити двічі.

- проблема комунікації в суспільсиві залишається найгострішою. У мене особисто є бажання настрочити купу запитів до кожного міністерства про доступ до публічної інформації і попросити: повідомте будьласочка про ваші дії, наміри та плани. Що ви збираєтесь зробити, що вже робите такого, що ощасливить нас без нас? Що нам очікувати найближчим часом та на перспективу, якого світлого майбутнього, хоча б на рік вперед?

Згадайте, відсутність прямої комунікації призвела до майдану. Пам'ятаєте лозунг : нас дістало?

Розрізнені між собою міністерства переписуються листами і так само очікують місяць відповіді один від одного і одне не знає, що робить інше. Кожний робить щось своє. Може все таки має бути публічність, критика, дискусія з нами, громадянами в тому числі? Нам потрібне об'єднане, загальне для країни і зрозуміле для людей бачення.

Можливо це зміниться, ось наберуть 1000 нових держслужбовців. Чи як в тому анекдоті про бардель буде?"

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...