Як українців змушують платити за ''чужий'' газ

В Україні близько 3,3 млн сімей платять за газ за нормативами через відсутність лічильників. Це майже кожен четвертий побутовий споживач. У Міненерго впевнені: нормативи треба підвищувати, а українці без приладів обліку не доплачують майже 2,6 млрд грн.

Самі українці скаржаться: компанії коригують платіжки на власний розсуд і платити доводиться "за повітря". Наприклад, у Києві майже п'ять місяців не було гарячої води і тепер "Київгаз" змушує споживачів без лічильників заплатити майже на 40% більше. Там, керуючись постановами, здійснили "коригування". Навіть якщо користувалися електричним бойлером, платити доведеться за газ, який нібито використовували для підігріву води у відрах і тазах.

Журналісти з'ясували, як платять за газ українці без лічильників і хто переплачує, передають Патріоти України.

Заплати за відсутність води

Мільйони сімей платять за газ за нормативами. Так, згідно з постановою Кабміну №203, якщо є тільки газова плита (більшість мешканців багатоквартирних будинків), платити потрібно за 3,3 кубометра на кожну людину. Наприклад, якщо у квартирі прописані четверо, щомісяця газове підприємство надсилатиме платіжку за 13,2 куба.

В цій самій постанові сказано: якщо відсутнє центральне гаряче водопостачання, "норма" збільшується до 5,4 куба/люд. Тобто майже на 40%. Логіка таких правил проста: якщо немає гарячої води, сім'я споживатиме більше газу і нагріватиме воду на плиті. Однак норма збільшується навіть в тому випадку, якщо гаряча вода є — встановлений електричний бойлер.

Наприклад, у столиці, де близько п'яти місяців не було гарячої води, почали надсилати платіжки з "коригуванням" оплати. Навіть якщо встановлений електричний бойлер, за газ все одно доведеться заплатити так, ніби його спалювали для підігріву води у каструлях і відрах. На "гарячу лінію" "Київгазу" і на офіційній сторінці компанії у Facebook жителі столиці скаржаться: "за що платити, якщо встановлений електричний бойлер?", "Це грабіж!".

У відповідь прес-служба компанії повідомила: "Частина абонентів, що на сьогодні розраховується згідно з показаннями лічильника, могла отримати донарахування за минулі періоди ще до встановлення комерційного обліку. Додатково зазначаємо, що наявність електричного водонагрівача не є підставою для незастосування донарахувань". Тобто незалежно від того, чи є бойлер чи його немає, платити за газ за завищеним нормативом все одно доводиться.

А ось думки експертів про те, чи варто переглядати постанову уряду, розходяться. Так, тоді як у профільній комісії впевнені: нормативи навпаки занижені і їх необхідно переглядати в бік збільшення, частина експертів впевнена: в документі необхідно вказати "при відсутність гарячого водопостачання або електричного бойлера". У такому випадку ті українці, які встановили бойлери та перестали користуватися гарячим водопостачанням, не будуть переплачувати у випадку, якщо постачальник на час відключає гарячу воду.

Що буде з нормативами: немає лічильника — плати більше

"Річ у тім, що постанова писалася ще три роки тому. Пік встановлення електричних бойлерів — останні кілька років. Звісно, сам документ написаний таким чином, що він просто не враховує можливості відмовитися від гарячого водопостачання і при цьому не збільшити споживання газу. Звісно, треба за відсутності гарячого водопостачання та наявності електричного бойлера норму не змінювати", — упевнений експерт у сфері енергоефективності Олександр Яцко.

А ось у Міненерго дотримуються іншої думки. Там пропонують підвищити всі газові нормативи. Згідно з розробленим проектом постанови, норматив на плиту пропонують підвищити до 5,8-8,8 кубометрів (залежно від сезону), а на плиту за відсутності гарячої води — до 8,3 — 17,3 кубометра.

Олександр Яцко впевнений: єдиний спосіб платити менше — встановити квартирний газовий лічильник. Тоді у платіжках буде вказано ті кубометри, які насправді витратили. В такому разі підвищення нормативів зовсім не відіб'ється на платіжках.

"В тариф уже входить встановлення лічильників. Згідно із законом, усіх споживачів повинні забезпечити приладами обліку. Газ — такий самий товар, як морква або гречка. Ось ви ж зважуєте гречку, а потім оплачуєте. Уявіть, якщо ви хочете купити гречку, а вам пропонують заплатити за ту кількість, яку "в середньому використовують". Хоча самі ви можете обмежитися 100 грамами, але платити доведеться за кілограм", — розповідає Яцко.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...