Як відзначають 8 березня в різних країнах світу

8 березня - Міжнародний жіночий день. Але, що примітно, святкують його далеко не всі народи світу. Приїхавши в Україну, іноземці лише після кількох років переймають у нас традицію вітати дівчат і жінок 8 березня.

Журналісти розповіли, як відзначають Жіночий день в різних країнах світу, передають Патріоти України.

На Близькому Сході день боротьби за права жінок не відзначає ніхто. В Єгипті, Сирії, Йорданії, Іраку, Лівані популярна дата 21 березня - День матері. Всі родичі збираються разом, діти висловлюють повагу свої мамам.

У Гані 21 березня діти також вітають своїх мам. Вони дякують їм за подароване життя, виховання, освіту. У цей день чада дарують матерям квіти, подарунки, іноді навіть машину.
У Греції День матері відзначають 10 травня, але в цій країні є і ще одне жіноче свято. 8 січня в деяких селищах північної частини країни проходить фестиваль «Гінайкратія». Жінки і чоловіки в цей день міняються ролями. Чоловіки займаються домашнім господарством, дітьми, а жінки звільняються від щоденних турбот, зустрічаються з подругами, розважаються і відпочивають.

А ось індійські традиції навпаки обмежують жінок у їхнє свято. 8 березня вони не відзначають. Але в Північній Індії є традиційний фестиваль заміжніх жінок, який називається «Карвах Чаутх». У цей день заміжні жінки відмовляються від води і їжі і моляться, бажаючи чоловікові довгої і успішної життя. Пост починається зі сходом місяця і триває до наступного сходу місяця. У цей момент можна провести святкову пуджу. Це такий релігійний обряд. А потім прийняти солодощі з рук чоловіка.

У різних штатах країни є свої особливості. У Пенджабі, перед тим як постити, дівчина повинна прийняти від свекрухи талі - блюдо з їжею, а наступної ночі, перед тим як поїсти, потрібно подивитися крізь сито на місяць, а потім на чоловіка. Дівчата в цей свято розписують долоні і ступні хною, яка символізує успіх і процвітання. Вони надягають ошатні сарі і прикраси, ходять один до одного в гості, зустрічаються з родичами.
На пострадянському просторі 8 березня відзначають. Але це не скасовує унікальних національних традицій. У Вірменії, наприклад, є День материнства і краси, який припадає на 7 квітня. Можна сказати, що у Вірменії жінкам присвячується цілий місяць, який в народі називають місяцем вихваляння жінок. З 8 березня по 7 квітня по всій країні проходять тематичні концерти, виставки, ярмарки і народні фестивалі, а чоловіки дарують подарунки коханим.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...