Як вкрали перспективний проект "Либідь": НАБУ і САП повідомили про підозру екс-керівнику "Укркосмосу"

Підозрювані вивели за кордон і легалізували 8,2 млн доларів.

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) повідомили колишньому керівнику ДП "Укркосмос" про підозру у зловживанні своїм службовим становищем за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу НАБУ.

Як повідомляється, позаштатному раднику повідомлено про нову підозру в організації зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 ч. 3 ст. 209 КК України).

Екс-керівник ДП є третім підозрюваним у кримінальному провадженні, яке розслідують детективи НАБУ. Ще двом особам - екс-позаштатному раднику генерального директора Національного космічного агентства України особи-посередника - про підозру былосообщено в грудні 2018 року.

Протягом 2011-2017 років підозрювані організували схему, в результаті якої вивели за кордон і легалізували 8245 млн дол., призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП "ВО Південмаш", і виділених по кредиту Канадського експортного агентства під гарантії уряду України в розмірі 2924 млн доларів.

Нагадаємо, в грудні 2018 року НАБУ опублікувало схему розтрати і легалізації коштів, призначених для будівництва ракети-носія, яка повинна була вивести на космічну орбіту перший український супутник "Либідь".

Раніше, 4 грудня, детективи НАБУ повідомили про підозру двом особам, ймовірно причетним до нанесення 8,2 доларів збитків Державному підприємству "Укркосмос".

6 грудня, суд відправив цілодобовий під домашній арешт колишнього позаштатного радника генерального директора Державного космічного агентства України Михайла Гриншпона, якого підозрюють у нанесенні 8,24 млн доларів збитків державному підприємству "Укркосмос".

Його підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 3 ст. 209 ("Легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, придбаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...