Як живеться українцям в одній з найдорожчих країн світу (фото)

Львів'янка Олена Ілльг вчилася в Львівському політехнічному університеті та вела активне соціальне життя. Дівчина була волонтером у благодійному фонді, який організовував християнські табори для дітей.

Там вона познайомилася з майбутнім чоловіком, який приїхав з Німеччини працювати в таборі. Після закінчення університету Олена прийняла пропозицію хлопця та емігрувала до Німеччини. Уже шість років дівчина живе в маленькому німецькому містечку, працює і виховує дочку. Які зобов'язання бере на себе українка, виходячи заміж за німця, у чому відмінність місцевих дитячих садів від звичних нам, за що можна хвалити медицину і в той же час не розуміти її філософії - в її розповіді "Обозревателю", передають Патріоти України.

Історія переїзду

З майбутнім чоловіком, "російським" німцем, ми познайомилися в дитинстві. Наші дорослі відносини почалися в 2009 році, а після закінчення університету в 2012-му році я поїхала в Німеччину, де ми й одружилися. Ось уже 6-й рік ми живемо в індустріальному містечку Neckarsulm, половину території якого займає завод AUDI.

Перші враження

Спочатку мені подобалося все: чистота, порядок, дороги, продукти. Але і звикати довелося багато до чого: жити в маленькому місті, сортувати сміття, чого раніше в Україні я ніколи не робила, записуватися до лікаря за 2-6 місяців наперед, до стилю одягу, до швабського діалекту.

Робота в Німеччині

Якщо шукати роботу через кордони, то краще скористатися послугами рекрутингових фірм або шукати через пошукові сайти, такі як, наприклад, "StepStone".

Уже в Німеччині роботу шукають в основному на інтернет-сторінках, через вакансії в газеті, через знайомих- так, ця схема теж ще працює. Але, на відміну від України, в Німеччині вас візьмуть "по-знайомству" тільки якщо у вас є необхідна кваліфікація і досвід роботи.

Робота оплачується від 8,5 євро на годину, але все що вище заробітку в 450 євро в місяць оподатковується на 40-55%. Податок залежить від сімейного стану, від того, хто в родині більше заробляє і декількох інших факторів. Система досить-таки складна у порівнянні з українською.

Середня зарплата в кожному регіоні відрізняється. У нашому багатому індустріальному районі це приблизно 3200 євро брутто.

Ким працювати? Вибір роботи, без наявності освіти, не дуже широкий: офіціант, помічник на кухні, прибиральник, касир, няня (і то багато хто вимагає диплом педагогічного вузу) ... Так зазвичай підробляють студенти. Щоб влаштуватися за фахом потрібно мати досвід роботи, визнаний диплом і знання німецької мови на високому рівні. Є спеціальні програми з працевлаштування висококваліфікованих іноземних кадрів - це стосується інженерів та інших вчених.

У Німеччині не прийнято говорити про зарплату. Навіть рідні брати або близькі друзі часто не знають хто скільки заробляє. Буває, що два співробітники, які виконують однакові обов'язки, можуть отримувати кардинально різну плату і, щоб уникнути конфліктів, її розмір тримають в таємниці. В Україні ж вільніше ставляться до цього питання і відкрито розповідають про свої доходи.

Дитячий садок

Моя дочка відвідує дитячий садок. Їх вартість в Німеччині залежить від міста. Чим багатше місто, тим дешевше ціни на садок, і тільки в деяких містах є безкоштовні. Ми платимо в порівнянні з іншими не багато - 100 євро в місяць за шість годин на день (чим більше годин, тим дорожче) без харчування.

Харчування на вибір: давати з собою або замовити теплий обід. Вони обходяться в 50 євро в місяць. Наш сад працює з 7 до 17 годин, інші закриваються раніше. Тому багато мам не можуть піти працювати на повний робочий день, як в Україні, тому що нікому доглядати за дітьми. Перевести дитину в інший садок, з пізніми годинами відкриття, не дуже легко і зовсім не дешево. Бабусі можуть допомогти, але не на постійній основі, так як вони самі до 65 років працюють.

У нашому садочку близько 55 дітей і працює він по відкритій концепції: немає поділу на групи, як це звично в Україні, - діти від 3 до 6 років перебувають всі разом і можуть вибирати приміщення за інтересом, в якому хочуть проводити час. Це може бути: спортзал, "вітальня" з ляльками, кухнею і гардеробом, майстерня, кімната конструкторів, куточок читання. У саду є приватний двір з дитячим майданчиком, де діти можуть їздити на дерев'яних беговелах при наявності особистого шолома.

Медицина

Є два типи медичного страхування: державне і приватне. Приватне можуть собі дозволити люди з заробітком від 50 тисяч євро на рік. Страховка коштує 10-15% від заробітної плати. Половину оплачує роботодавець, половина знімається з заробітної плати. Страховка оплачує все, крім стоматолога і нетрадиційної медицини. Медикаменти за рецептом лікаря безкоштовні для дітей, для дорослих - частково, так як це залежить від медикаменту.

Що мені не подобається, так це те, що часто неможливо потрапити до лікаря, якщо щось серйозне. Треба або чекати, або їхати в госпіталь.

Лікарі працюють в приватних кабінетах і для багатьох це більше бізнес, ніж покликання допомагати хворим. Дуже важко знайти хорошого вузького фахівця. Зазвичай у них повно своїх пацієнтів, і тому нових вони не беруть, або, якщо візьмуть, то чекати прийому треба кілька місяців.

Хоча в Україні вже теж ввели систему запису на прийом до лікарів, але все ж час очікування не такий тривалий, як в Німеччині, і лікар прийде за викликом додому в складних випадках. Тут же завжди потрібно їхати до лікаря самому, і, не маючи свого транспорту, а ще й з дитиною, це може бути дуже складно.

З позитивного - страховка покриває операції. Мені вже робили одну, і мені ні за що не довелося платити. В Україні це обійшлося б в кругленьку суму. Так само і з пологами. Мені в лікарню треба було взяти тільки одяг і рушники для себе. Всім іншим, включаючи підгузники і одяг для новонародженого, нас забезпечила лікарня.

Перед пологами потрібно зареєструватися в лікарні, в якій збираєшся народжувати. Але з лікарями ніхто не домовляється, як це прийнято в Україні. Коли прийшов "твій час", то їдеш в лікарню і тебе приймає той лікар і акушер, які зараз на чергуванні. Звичайно, умови в лікарнях хороші: стерильна чистота, сучасні ліжка, в кожній палаті туалет. Також чоловік може залишитися на ніч у спеціальній сімейної палаті.

Місцеві

Німеччина дуже багатонаціональна країна. Як мені здається, тут кожен другий має іноземне коріння.

Німці дуже привітні, але близько до себе не підпускають, тому на задушевні розмови не варто розраховувати. А старші люди розмовляють на такому складному діалекті, що, навіть вільно володіючи мовою, не завжди зрозумієш, що вони хочуть сказати. І вони, бачачи, що людина не розуміє, повторять ще раз, але навіть не спробують зробити це літературно.

Сусіди у нас греки, поляки, росіяни німці і корінні. Так ось спілкуємося ми з усіма, крім останніх. З ними тільки вітаємося. Вони три роки думали, що я по-німецьки не розмовляю і боялися щось запитати. Українці все ж більш відкриті і навпаки шукають нові знайомства.

Чоловіки німці хороші чоловіки і батьки. Вони намагаються розділяти з дружиною домашні обов'язки і у вільний час займатися вихованням дітей. Мій чоловік, наприклад, відвозить дитину щоранку в сад, готує часто сніданок, якщо я не встигаю, то допоможе з прибиранням і з задоволенням прочитає казку на ніч нашій дочці в ті дні, коли він раніше повертається з роботи або на вихідних.

При народженні дитини чоловік може взяти два місяці декрету (при тому, що дружина вже в декреті), щоб провести їх з родиною. Багато, користуючись можливістю, їдуть з маленькою дитиною в теплі краї.

Ціни

Оренда житла в нашому містечку: 65-75 м. кв. квартира, 2-3 кімнати - 750-800 євро з комунальними послугами.

Ціни на нерухомість: квартира 100 м. кв. в новобудові обійдеться в 350 тисяч євро, будинок на 150 м. кв. з маленькою ділянкою - від 500 тисяч євро. Зазвичай люди беруть кредити на 25-30 років під 1,5-3,5%.

І якщо українець може поїхати "на заробітки", відкласти грошей і придбати власне житло на Батьківщині, то німець буде все життя знімати житло, або ж до пенсії виплачувати кредит за придбану нерухомість.

На харчування і побутову хімію треба розраховувати 300-350 євро на сім'ю: 2 дорослих та 1 дитина. Похід в ресторан на двох обійдеться від 40 євро.

Страховка авто коштує близько 600 євро в рік, податок на авто - 150-200 євро на рік. Сфера краси: за жіночу стрижку можна заплатити 40-50 євро, фарбування ще так само. Хорошого майстра манікюру знайти важко. Ціна: 35-45 євро манікюр з покриттям гелем.

Зобов'язання

Як дружина німця, я зобов'язана пройти інтеграційний курс і здати іспит на знання мови рівня Б1. Адже перші три роки дають річний вид на проживання, який треба продовжувати. Щоб продовжили, потрібно принести сертифікат з курсів. Половину вартості курсів оплачує держава.

Якщо бути присутнім на 80% занять і здати іспит добре, то держава повертає 50% від сплаченої суми назад. Курси вищих рівнів я оплачувала сама (325 євро за 1,5 місяці), але останні два роки держава може оплатити навчання тим, кому це необхідно для працевлаштування.

З видом на проживання я отримала всі ті ж права, що й інші громадяни Німеччини, тільки голосувати на виборах не можу без громадянства.

Водійське посвідчення

Ще живучи в Україні, я отримала водійські права, але, на жаль, практики у мене майже не було, а страх водіння був.

По приїзду в Німеччину потрібно міняти права, так як після шести місяців вони вважаються недійсними і при зустрічі з поліцією можуть виникнути серйозні проблеми. Щоб отримати німецькі права є дві можливості: здати їх заново або підтвердити наявні.

У першому варіанті треба пройти курс теоретичних занять, першої допомоги, скласти теоретичний тестовий іспит, від'їздити певну кількість практичних занять і скласти практичний іспит. Таким чином ви зможете зберегти права з рідної країни і отримати німецькі. Вартість залежить від ціни за урок водіння, а вона може варіюватися від 40 до 80 євро на годину. В середньому права обійдуться в 2500-3000 євро.

У другому випадку наявні права потрібно відправити "на визнання", пройти курс першої допомоги, скласти теоретичний і практичний іспит. Так можна заощадити кругленьку суму, і права обійдуться приблизно в 700-800 євро. При цьому ваші перші права відбирають.

Я пішла другим шляхом, але, як я вже згадувала, у мене був великий страх водіння, тому я, хоч і не мала відвідувати теоретичні заняття і уроки водіння, але відкатала багато годин, щоб відчувати себе впевнено і позбутися від страху. Теорію можна здавати на зручній для вас мові. Я вибрала німецьку.

Мені вдалося з першого разу здати і теоретичний і практичний іспити, хоча зазвичай самі ж німці з цим з першого разу не справляються. Я дуже рада, що всі мої зусилля не були марними. Все ж з появою прав та власного автомобіля життя значно покращилася і стало в багатьох питаннях простішим.

Висновки

Життя в Німеччині стабільнЕ, але дорогЕ. Із середнім доходом можна відкладати, якщо не жити на широку ногу.

Мені не вистачає відкритості людей, емоційності, креативності, тому за натхненням ми подорожуємо в інші країни і великі міста.

Але все ж я рада, що живу тут, і дуже хочу реалізуватися в цій країні, адже інвестовані зусилля винагороджуються тут гідно.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...