Як зменшити платіжку за опалення вдвічі: Українцям дали важливу пораду

В Україні набирає популярність нова послуга, яка допоможе зробити багатоповерхівку теплою і при цьому ще й посприяє зменшенню суми в платіжці за опалення майже вдвічі.

Йдеться про енергоаудит, передають Патріоти України з посиланням на "Сегодня"

Її вартість, у перерахунку на одну квартиру, становить всього близько гривні на квадратний метр, або кілька десятків гривень із квартири. "Зате, заплативши ці гроші один раз, в майбутньому можна отримати економію в кілька сотень гривень щомісяця, а також уникнути перевитрат і збитку через неправильне утеплення", - йдеться в публікації.

Енергоаудитори допомагають визначити: скільки будівля може заощадити енергоресурсів, усунувши джерела втрат, які заходи для цього необхідні, скільки вони будуть коштувати, коли окупляться, і за рахунок яких коштів їх можна профінансувати. "Нам часто ставлять запитання: а чи потрібно взагалі проводити енергоаудит? Адже можна просто утеплити будинок, заощадивши на аудиторах. Я зазвичай відповідаю, що при такому підході легко можна помилитися, і тоді замість економії доведеться нести потрійні витрати. Без енергоаудиту дуже мало шансів на то, що утеплення будинку буде проведено правильно. Адже у кожного вдома свої особливості, свої "слабкі місця". Бувають випадки, коли люди утеплюють будинок без енергоаудиту, а через пару років стіни стають мокрими, з'являється грибок, або неякісний і неправильно дібраний утеплювач відпадає. Тоді доводиться знімати всю обшивку будинку і робити все заново. Цього разу - попередньо замовивши енергоаудит. Тобто замість економії вийшли потрійні витрати. І все одно тільки енергоаудит показав, як виправити ситуацію", - розповідає менеджер енергосервісної компанії ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин.

Зазначається, що жителі київської дев'ятиповерхівки по вул. Миколайчука, 6, яка в цьому році відзначатиме півстолітній ювілей, вже скористалися цією послугою.

Причому, як з'ясувалося, утеплити й оновити свій будинок можна, не вкладаючи додаткових коштів. "Які роботи потрібно проводити в будинку - ми вирішуємо на загальних зборах мешканців наприкінці року. На підставі цього рішення робимо розрахунок тарифу на наступний рік. Два роки поспіль ми закладаємо на всі ремонтні роботи по 1 грн із 1 кв. м площі. За ці гроші замінили вікна та двері в під'їздах, поставили енергозберігальні лампочки з датчиками руху. На ці гроші замовили енергоаудит. Якщо збори вирішать, що за підсумками цього аудиту нам варто утеплювати будинок, наприклад брати участь у міській програмі "70/30", ми протягом року назбираємо потрібну суму і подаємо заявку на наступний рік", - розповідає голова ОСББ "Березіль" Наталія Британь.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...