Якщо без емоцій: Вихід з СНД обернеться для України негативними наслідками, - польські експерти

Польські ЗМІ відреагували на заяву Порошенка про вихід України з СНД. Зокрема, вони озвучилу думку експертів про те, що крок Києва – показуха.

Польське видання Rzeczpospolita присвятило Україні нову статтю. Так, журналісти сусідньої країни вирішили проаналізувати, які наслідки чекають Київ після припинення певних угод щодо Співдружності Незалежних Держав, передають Патріоти України з посиланням на «Преса України».

За словами професора Андрія Суздальцева, якби Україна розірвала угоди про безвіз, міграційне та гуманітарне співробітництво, обмін правовою інформацією, а також про співпрацю слідчих органів та взаємне визнання документів, в першу чергу постраждали б українські заробітчани.

«Якби Україна розірвала ці договори, то більше трьох мільйонів українських заробітчан не змогли б працювати в Росії. В Києві зроблять все, щоб вийти лише напоказ. Так зробила Грузія, яка покинула СНД, але дотримується договори, які їй вигідні», - заявив професор.

Ще один договір, підписаний Україною - про вільну торгівлю. За словами економіста Олександра Охріменка, розірвання цього договору означає мільйонні втрати для української держави, адже тоді Києву доведеться укладати нові угоди, для прикладу, з Білорусією або Казахстаном, а це потребує часу.

У Rzeczpospolita також нагадали, що у 2017 році торговий обмін між Україною та іншими країнами СНД склав $16 млрд. При цьому велика частина припадає на РФ. Як повідомлялось раніше, президент України Петро Порошенко запропонував почати процедуру офіційного виходу з СНД. А саме розірвати певні угоди. Український лідер зауважив, що угоди про визнання дипломів та працевлаштування чи про транзит залишить в силі.

«На відміну, наприклад, від Грузії, Україна ніколи не була членом СНД, тому не може здійснювати вихід за тією ж процедурою, якої дотримується Грузія... Нам не можна вийти з того, куди Україна ніколи не входила. Але ми припиняємо участь в координаційних органах СНД. МЗС проаналізувало, поінформувало Уряд про доцільність подальшого перебування у складі тих чи інших угод. Ми будемо дуже ретельно опрацьовувати ці позиції, але Україна більше не братиме участі ні в яких координаційних органах СНД», - зазначав президент.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...