Яким насправді буде 4G в Україні: З'явилися важливі подробиці

Запуск 4G в Україні підвищить якість мобільного інтернету, але не поліпшить його покриття.

Журналісти з'ясували, наскільки відрізняється 3G/4G-покриття України та країн ЄС, чому мобільний інтернет у будь-якій точці ЄС - це норма, і в чому причина нашої відсталості, передають Патріоти України з посиланням на "Економічну правду".

З даних мобільних операторів слідує, що велика частина території України не покрита мобільним інтернетом. Хоча і територія ця не маленька - 603,7 тис. км кв.

Однак, як зазначається у публікації, досвід європейських країн доводить зворотнє.

Чому в Україні не так? Мобільні оператори країн ЄС можуть будувати 3G/4G-мережі на "низьких" радіочастотах, а українські мобільні оператори - "Київстар", Vodafone Україна, lifecell - не можуть. У цьому випадку "низькими" радіочастотами називають радіочастоти в діапазоні 700-900 МГц, а "високими" - радіочастоти 1800 МГц, 2100 МГц, 2600 МГц.

При цьому наголошується, що покривати всю країну мобільним швидкісним інтернетом мобільним операторам економічно вигідно тільки на "низьких" радіочастотах.

Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) в червні 2017 року порахувала, скільки потрібно базових станцій, щоб повністю покрити територію України зв'язком 4G. Вийшло, що на "низьких" частотах знадобиться 4,1 тис. БС. На "високих" частотах - від 31,7 тис. до 97,6 тис. БС, в залежності від частоти.

Чому у нас немає 3G на 900 МГц? "Відповідь - радіочастоти в діапазоні 900 МГц "нарізані" трьом українським мобільним операторам вкрай нерівномірно. Частоти "нарізали" під 2G на зорі становлення українського мобільного зв'язку в 90-х - початку 2000-х років", - сказано в матеріалі.

У кожній області частоти розподіляють окремо. Ось, як, за даними НКРЗІ, розподілені частоти між "Київстар", Vodafone Україна, lifecell в діапазоні 900 МГц.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...