Ідеали Майдану проти реальної політики: Чому Банкова так дорожить екс-регіоналом Трухановим, - ЗМІ

Мер Одеси Геннадій Труханов - людина з російським паспортом та сумнівними зв'язками - хотів побудувати у місті європейську мерію методами, які змусили НАБУ підозрювати градоначальника у мільйонних розкраданнях.

Геннадий Труханов

Про це пише журнал Новое Время, передають Патріоти України.

Всебічні зв'язки

Віддалене майбутнє мера не таке й сумне: він цілком може пропрацювати на своїй посаді до самих виборів 2019 року - президентських і парламентських. Зняти Труханова з поста градоначальника не дасть міськрада, у якій затриманий контролює більшість голосів - до його фракції Довіряй справам належать 27 депутатів із 64 можливих. Ще 13 депутатів, які входять до пропрезидентської БПП, голосують за ключові рішення синхронно з командою Труханова. Формально права рука мера - секретар міськради Олексій Потапський - також представляє БПП.

Та й главі держави з його союзниками з іменного президентського Блоку Петра Порошенка (БПП) мер зручний: як каже одеський політолог Ярослав Католик, Труханов забезпечує керованість та стабільність у місті, яке ледь не стало центром "сепаратистської республіки".

"Центральній владі не дошкуляють ті проблеми, які є в Одесі", - говорить одеський політолог Ярослав Католик. А під час майбутніх виборів одеський мер стане ключовим союзником БПП у регіоні. "Вони [представники президента] вимушено залежать від Труханова", - пояснює експерт.

А одеський журналіст Олександр Сибірцев, який спеціалізується на кримінальній тематиці, розповів НВ, що мер давно бере участь у небезпечних іграх із законом. Ще на початку 1990-х нинішній градоначальник зблизився із кримінальним угрупованням Олександра Ангерта (на прізвисько Ангел) та Олександра Жукова. Вони заробляли на всьому - від торгівлі нафтою до продажу зброї. І Труханов зберігав з Олександром Ангертом міцні зв'язки, навіть ставши у 2012-му народним депутатом від Партії регіонів.

У травні минулого року з'явилася інформація про смерть одеського авторитета Ангерта. Але Сибірцев не виключає, що це лише чутка, розпущена для порятунку репутації мера.

Не лише Краян

НАБУ затримала Труханова за підозрою у причетності до угоди з купівлі будівлі колишнього заводу Краян за ціною, завищеною на більше ніж 100 млн грн, але це не єдиний корупційний епізод, пов'язаний із мером.

За підрахунками Антикорупційного офісу, Одеська міськрада проводить 96% закупівель на будівництво та ремонт без конкурсу. Усі послуги та роботи розбиваються на вулиці та будинки, щоб сума закупівлі була нижчою від допорогового значення в 1,5 млн грн, - у випадку перевищення цього рівня треба проводити конкурс.

Місто на цьому всьому втратило, за оцінками представника Антикорупційного офісу Аркадія Топова, близько 175 млн грн.

"Улюблені" роботи мерії - ремонт доріг. Топов розповідає: від 2008 року компанії, пов'язані з мером та депутатами його фракції, отримали на ці цілі близько $190 млн із міськбюджету.

Зараз у мера Труханова нова пристрасть - вкладання тротуарної плитки. Причому 82% грошей, які казна виділяє на ремонт тротуарів, йде компанії Ростдорбуд із групи Рост. Останню Топов пов'язує з безпосереднім оточенням градоначальника.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...