Є навіть докази шкоди: "Ефективність більшості БАДів не підтверджена жодними клінічними дослідженнями", - Супрун

Вживати біологічно активні добавки – БАДи – можна тільки за рекомендацією лікаря, водночас важливо дотримуватися дозування.

Уляна Супрун

Біологічно активні добавки – БАДи – найчастіше не дають користі для здоров'я, заявила 25 вересня у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, передають Патріоти України.

"Водорості, які виводять з організму шлаки та важкі метали, екстракти тварин і рослин, що чудодійно подовжують життя, різні чаї, які повертають молодість і силу, – скоріше за все, різновиди біологічно активних добавок (БАДів), які не принесуть вам жодної користі. Не всі БАДи є неефективними, але через подібні гучні й непідтверджені заяви, яких сила-силенна в інформпросторі, дуже велику частку з них люди приймають необґрунтовано та через гачки маркетологів, а не тому, що це їм потрібно. Спробуємо розібратися, що таке БАД і кому він справді допоможе, а у кого лише витягуватиме гроші з кишені", – написала Супрун.

За її словами, як БАДи можуть продавати їжу, її компоненти, нутрієнти чи сполуки, які потрібно вживати з їжею заради певної користі для здоров'я. "Наприклад, це вітаміни з мінералами, екстракт ехінацеї, омега-3, хондропротектори або імуномодулятори. Такі добавки мають велику популярність у глобальних масштабах... Попри те, що ці добавки дуже популярні, існує обмежена кількість науково обґрунтованих доказів їхньої користі для здоров'я. Тобто ефективність більшості добавок навіть не підтверджена жодними клінічними дослідженнями, і навіть існують докази їхньої шкоди", – сказала Супрун.

Вона додала, що "це стосується, наприклад, мультивітамінів, до складу яких може входити більше як 10 компонентів". "Але більше – не означає краще в цьому випадку, адже немає жодних доказів того, що вони покращують здоров'я чи запобігають хворобам... Приймати такі вітаміни "про всяк випадок" не рекомендується. Є дослідження, які вказують на потенційну шкоду для здоров'я таких добавок, особливо якщо не дотримуватися правил прийому або як наслідок тривалого споживання", – написала глава МОЗ.

Вона підкреслила, що добавки можна вживати за рекомендацією лікаря, але водночас критично важливо дотримуватися дозувань і не вживати БАДів навмання. "Адже існують дослідження, що підтверджують шкоду добавок у надмірних дозах. Наприклад, високі дози бета-каротину пов'язані з більшим ризиком розвитку раку легень серед курців, а надмірна кількість кальцію і вітаміну D потенційно збільшує ризик виникнення каменів у нирках. Небезпечними є також переконання, що деякі добавки можуть запобігти серйозним хворобам. Наприклад, мультивітаміни, вітамін D, кальцій і вітамін С не показали жодної ефективності у запобіганні серцево-судинним хворобам, натомість багато людей приймають їх саме із цією метою", – сказала Супрун.

В.о. міністра також вважає, що дієтичні добавки можуть бути корисними для людей із певними медичними показаннями. "Ці показання має визначити лише лікар. Наприклад, дорослим, у яких остеопороз, часто потрібна додаткова доза вітаміну D і кальцію. Зокрема, вони необхідні людям із хворобою Крона або целіакією, коли виникають труднощі із засвоєнням певних поживних речовин. В іншому випадку найкращим варіантом є забезпечення організму вітамінами та мінералами з допомогою здорового раціону харчування. Проте навіть під час вживання БАДів не варто забувати про здорову їжу. Жодна добавка не здатна замінити повноцінний раціон. Саме їжа значно багатша і корисніша для організму, тому вона має бути першоджерелом усіх корисних речовин! Зважаючи на всі ризики, пов'язані з прийомом добавок – завжди консультуйтеся з лікарем щодо їх споживання. А якщо прийшли до іншого фахівця, який не знає, що ви приймаєте БАДи, завжди кажіть йому про це. Адже взаємодія деяких добавок із ліками може мати небезпечні наслідки для здоров'я", – зазначила Супрун.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...