Єрьомін день: Традиції і повір'я свята

17 листопада 2018 року церква згадує святих мучеників Никандра і Єрмія. У народі це свято ще називають "Єрьомін день".

Священномученики Никандр і Єрмія були учнями апостола Тита — послідовника Святого Павла. Вони навернули на шлях християнства багатьох язичників, передають Патріоти України.

Під страшними тортурами їх схиляли відмовитися від своєї віри. Никандр і Єрмея невпинно молилися і змогли гідно витримати всі випробування. Але мучителі не зупинилися. Голови і серця Святих проткнули цвяхами і ще живих, але понівечених, кинули в яму і засипали зверху землею.

Традиції

За народними повір'ями Єрьомін день вважається "темним". Вірили, що 17 листопада по вулицях гуляє нечиста сила, тому виходити туди без потреби не радили. Так народився вираз: "Єрьома — сиди вдома".

Щоб нечиста сила не зайшла в будинок, над дверима і вікнами малювали крейдою хрести, а на підвіконні розкладали грона горобини.

Особливо пильно стежили за погодою. Якщо навколо сонця помічали білі кола, то варто було чекати снігову бурю. Тихий Єрьома обіцяв ранній врожай пшениці.

Якщо в цей день випало багато снігу, то озимі зійдуть добре. Сніг випав і лежить - навесні чекайте багато пролісків.

Що не можна робити

У цей день не можна відзначати весілля і починати нові справи, інакше це не принесе користі.

На Єрьому не радили давати дрова, вугілля і гроші, інакше з дому піде щастя. Вважалося, якщо в цей день щось позичити, то весь рік доведеться провести в бідності.

Не можна в будинок пускати гостей і навіть випадкових подорожніх, адже навіть знайомий може виявитися нечистим в образі людини.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...