ЄС і Росія руйнують Україну, - Politico

Політика кредитування Заходу позбавляє Київ шансів на розвиток у майбутньому, а нинішні міжнародні мирні ініціативи навряд чи матимуть шанси на успіх.

Про це йдеться в статті американського видання Politico, присвяченій відносинам України і Євросоюзу, - передають Патріоти України.

"Через чотири роки після того, як прагнення ЄС до тісніших зв'язків з Україною спровокувало Росію і допомогло почати революцію, країна розорена війною і майже зруйнована", - зазначає видання.
Автор зазначає, що поки лідери ЄС збираються в п'ятницю в Брюсселі для вшанування "Східного партнерства" - свою зовнішньополітичну ініціативу щодо зміцнення відносин з країнами колишнього радянського блоку - головне питання: чи може ЄС потягнути ці його частини?
"Ясної відповіді не чекайте. Керівні органи ЄС були і залишаються широко розділеними. Частина стверджує, що робити більше для захисту України і припинення військової агресії Росії - моральний обов'язок, особливо тому, що Київ продемонстрував готовність до проведення жорстких реформ. Інші кажуть, що Захід надав вже занадто велику допомогу і взяв на себе занадто великий ризик заради країни, де корупція залишається вплетеною у владну тканину, а реформаторські зусилля, особливо в судовій, фінансовій та енергетичній сферах, були занадто повільними", - йдеться в статті.
Україні потрібно повернути гігантський борг
Politico також зазначає, що кредитування України, яке повинно було допомагати країні вставати з колін, насправді перешкоджає її розвитку.
У спробі показати триваючу підтримку України напередодні п'ятничного саміту Європейський інвестиційний банк у четвер оголосив про додаткове фінансування в розмірі 37 мільйонів євро для підтримки сільського господарства країни. Загальна фінансова допомога Україні з ЄС в даний час складає приблизно 12 млрд євро - включаючи і 2014 рік, який став найбільшою фінансовою підтримкою, яка коли-небудь надавалася країні, що не входить в ЄС.
Проте, Україна залишається країною з серйозними проблемами, пише видання: 94% всієї допомоги, яка була надана Україні в формі кредитів, буде перешкоджати її відновленню в довгостроковій перспективі. Протягом наступних п'яти років країні доведеться повернути борг в 38 мільярдів євро (майже два річних бюджети України - ред.), Яких немає і взяти ніде - НБУ має в своєму розпорядженні всього 5 мільярдів євро.

"Східне партнерство" провалилося

При цьому автори доповіді стверджують, що після євромайдану і російської загрози суверенітету України епоха геополітичного вибору для Києва закінчилася, однак ці ж події зробили для України членство в ЄС і НАТО більш віддаленим, ніж будь-коли.
Видання також зазначає, що програма "Східного партнерства" ЄС на інших напрямках також не принесла успіху: Азербайджан і Вірменія досі в стані війни з-за Нагірного Карабаху, Молдова знаходиться в протистоянні з Придністров'ям, Абхазія і Південна Осетія знаходяться під контролем Росії, а президент Білорусі Олександр Лукашенко все так же є головою ізольованої поліцейської держави. Коли його вперше запросили на саміт "Східного партнерства", Лукашенко їхати відмовився.

"Так званий "нормандський формат" переговорів, ініційований в 2015 році Німеччиною і Францією, до сих пір так і не зміг покласти край конфлікту, що викликало критику на адресу Парижа, Берліна, Брюсселя і Вашингтона в зв'язку з недостатністю їх зусиль", - відзначає видання. Politico також цитує директора аналітичного центру "Інститут Кінана" Метью Рожанські, який стверджує, що Захід помиляється, вважаючи, що мирні ініціативи будуть мати хоч якийсь шанс на успіх. "Варто тільки визнати, що змагання буде вестися по пострадянським правилам досягнення влади через силу, ми вже програли", - упевнений аналітик.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...