Європа планує позбавити "Газпром" важелів управління "Північним потоком-2"

Єврокомісія буде домагатися відсторонення "Газпрому" від управління газопроводом Nord Stream 2.

Про це в п'ятницю повідомили "Ведомости" з посиланням на проект документа ЄК, який визначає її повноваження в переговорах з російським газовим холдінгом, передають Патріоти України.

Мова йде про те, щоб поширити на другу нитку "Північного потоку" правила Третього енергопакету ЄС. Вони забороняють одній компанії бути одночасно і постачальником газу, і його транзитером.

"Мета такого поділу полягає в тому, щоб уникнути конфлікту інтересів і посилити конкуренцію, - сказано в документі. - У контексті цієї угоди ЄС повинен прагнути забезпечити повний структурний поділ між діяльністю з видобутку та постачання газу, з одного боку, і діяльністю з передачі - з іншого".

Фактично це означає, що інфраструктура "Північного потоку - 2" залишиться у власності Nord Stream 2 AG - зареєстрованої в Швейцарії компанії, яка є 100-відсотковою дочкою "Газпрому" після того, як європейські партнери відмовилися входити в її капітал через заперечення антимонопольного регулятора Польщі.

Однак операційне управління трубою має бути передано незалежній компанії. Компромісний варіант, зазначений в документах ЄК, полягає в тому, щоб інфраструктура і діяльність "Північного потоку - 2" залишилися б за Nord Stream 2 AG, але за його роботою наглядав би незалежний регулятор, а до труби отримали б доступ інші постачальники.

У будівництво Nord Stream 2 - третьої спроби "Газпрому" обігнути України газовою трубою - вже вкладено 2,9 млрд євро. Але доля проекту як і раніше залишається неясною: домовленості між Європейською комісією, регулятором газового ринку в країнах ЄС, і "Газпромом" немає, констатує партнер RusEnergy Михайло Крутіхін.

Закон про санкції, прийнятий в США влітку, ще більше ускладнює ситуацію: хоча він не вводить прямої заборони на фінансування російських трубопроводів, в ньому йдеться про те, що президент Штатів може накласти санкції на будь-яку юрособу, яка інвестує в такі проекти більш 1 млн доларів.

Через це схема фінансування Nord Stream 2 де-факто зламана: вже ясно, що жоден великий західний банк не буде кредитувати Nord Stream 2, заявив 13 вересня голова австрійської OMV Райнер Зеелов.

В цілому учасники проекту розраховували залучити кредити на 6,6 млрд євро. Але тепер доведеться шукати гроші в Азії, або ж покладатися повністю на власні кошти, сказав Зеелов.

Через санкції і складнощів в отриманні проектного фінансування Nord Stream 2, ймовірно, не буде побудований в означений термін - до 2019 року, попереджає аналітик Moody's по нафтогазовому сектору Денис Перевезенцев.

Та ж загроза, за його словами, нависла над "Турецьким потоком": в його будівництві беруть участь ряд зарубіжних підрядників, які здають об'єкти "під ключ". А санкції забороняють не тільки грошові вливання, але і технічну допомогу в будівництві.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...