"Їх зариють, навіть не впізнавши", - Портников про сирійських "добровольців"

Український журналіст Віталій Портников заявив, що Кремль здавна "переодягає" своїх кадрових військових у бойовиків, щоб не відповідати за них у разі полону, загибелі або знищення. Їх, за його словами, визнають "своїми" тільки у разі перемоги.

Віталій Портников

Російська влада не готова визнати присутність своїх військ у Сирії навіть після їхньої загибелі. Про це у своєму блозі написав український журналіст і політичний оглядач Віталій Портников, передають Патріоти України.

Він зазначив, що з кожним днем з'являється все більше інформації про загибель російських "добровольців" у Сирії. "Влада мовчить, цифри загиблих продовжують коливатися від кількох сотень до кількох десятків, але суть ситуації від цього не змінюється – якщо "настамнет", то хто може загинути і як Росія може на цю загибель вплинути, як справедливо зауважив міністр оборони США? А якщо "мытаместь" – то чому під такими химерними назвами і чому ми цього не визнаємо?" – написав журналіст.

За його словами, російських "добровольців" або найманців "вигадав" не президент РФ Володимир Путін. "Їх вигадали ще більшовики. Ці самі "добровольці" швендяли всюди, де можна було дестабілізувати ситуацію, – і про їхню присутність теж ніхто не оголошував. Усі знали про більшовицьких "радників" у Китаї, але ніхто про них не розповідав. Усі знали про радянських "добровольців" в Іспанії, пишалися ними, але офіційно їх там не було. У повоєнні роки кількість "добровольців" тільки зростала, до них додалися ще й "брати"-кубинці, яких ніколи не було ні в Латинській Америці, ні в Африці. Ну а продовжилося все "ввічливими зеленими чоловічками" в Криму, окупацією Донбасу, війною в Сирії", – заявив Портников.

Він підкреслив, що є різниця між найманцями з РФ і західних країн. "Скажуть, що на Заході теж вербують "солдатів удачі" і вони промишляють підтримкою диктаторських режимів та іншими подвигами. Вербують, хто б заперечував. Але це справжні найманці, невигадані приватні військові компанії. А Кремль здавна переодягає своїх кадрових військових у бойовиків, щоб не відповідати за них у разі полону, загибелі, знищення. Їх визнають своїми, тільки якщо вони переможуть, і то не завжди. Тому що за офіційною версією мають перемогти "повстанці", "герої національно-визвольного руху", "донецькі шахтарі" – тільки не ті, хто воює насправді", – заявив журналіст.

Портников уважає, що про загибель російських військових у Сирії в Кремлі не стануть заявляти публічно. "Сирійські "добровольці" загинули – і про них ніхто в Кремлі не хоче навіть згадувати, їх зариють, навіть не впізнавши, – і це тоді, як у Сирії могло загинути більше російських громадян, ніж під час падіння літака "Саратовских авиалиний". Родичам виплатять компенсації або просто закриють рот – і на цьому інцидент буде вичерпано, тому що "настамнет", – написав він.

Журналіст також зазначив, що присутність військ у Криму Росія визнала не відразу. "А ось у Криму "мыбыли" – але теж не відразу. Якби "ввічливим зеленим чоловічкам" дали відсіч і вони гинули на вулицях Сімферополя або Севастополя, у Кремлі робили б круглі очі, казали, що нічого про загиблих не знають і що вони, напевно, звільнилися з російських збройних сил, щоб допомогти кримським шахтарям і натирачам підлоги. Адже саме так говорили про зовсім звичайних російських розвідників, які попалися на гарячому в Донбасі. Говорили всі – від посадовців до дружини одного з полонених. "Настамнет". "Этонемы", – написав він.

Портников уважає, що таке ставлення – "звичайнісіньке боягузтво і презирство" до тих, кого влада "посилає на забій". "Утім, якщо відправлений змиряється з власною долею і суспільство сприймає такі правила гри людськими життями як єдино можливі – від Іспанії та Афганістану до Донбасу і Сирії – то розраховувати можна тільки на безславну смерть. Смерть людини і смерть держави", – заявив журналіст.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...