Імідж міністра "торпедовано": Що у Черкасах думають про сенсаційні викриття Авакова

У понеділок міністр Внутрішніх справ Арсен Аваков видав пост, а згодом підтвердив це на прес-конференції, про затримання двох людей, які ніби хотіли підірвати пам’ятник угорцям на Закарпатті, чим спричинити міжнаціональний конфлікт між двома державами.

Міністр заявив, що до цього (та багатьох інших актів розпалювання міжнаціональної ворожнечі) причетне угрупування «Торпеди» з Черкас, бо, власне, саме бійців цього ОЗГ затримали на Закарпатті, передають Патріоти України.

Чимало журналістів в Україні піддали ці заяви Міністра, як спробу піар-ходу. Як пише Володимир Поштовий, про ОЗГ «Торпеду» знають лише в Черкасах. Можливо трохи в Кропивницькому. Але для всієї України з вуст міністра – воно перетворилося на якесь злочинне угрупування, яке займається не лише грабежами, бандитизмом, рекетом, а й навіть втручається в політику. Зв’язка «Тулуб-Олійник-Торпеда» була доречна. Адже всі троє з Черкас. Олійник два терміни був мером, Тулуб керував областю при Януковичу, «Торпеда» — лідер злочинного угрупування, яке було активним в 90-х роках.

Те, що це вдалий піар-хід Міністра, стало зрозуміло з фото. Затриманих було двоє. Один з них молодий хлопець, якому на вигляд 27-33 роки. Його назвали активним членом ОЗГ «Торпеди». Тобто у звичайні дні він «тормошив» підприємців, займався наркотиками, а в окремі – їздив Україною і за 500 доларів підривав пам’ятники. Власне саме ОЗГ «Торпеди» сформувалося у 90-х. Якщо він активний член цього угрупування і перебуває в ньому, то на момент кримінальних розборок в Черкасах йому було щонайменше 10-12 років.

Хто такий «Торпеда»?

«Торпеда» — це Валерій Іванович Дирда. 1961 року народження. Уродженець смт Маньківка, Черкаської області. Був засуджений по статті 140, 103 та 206 Придніпровським судом Черкас до двох років умовно. Це сталося ще на початку 90-х років. У 1993 році була порушена кримінальна справа за фактом вимагання. Дирду затримати не вдалося. Але його посібника Кравця («Краву») затримали і навіть засудили на незначний термін. Через 15 років «Краву», який став респектабельним бізнесменом, вбили.

Валерій Іванович ще кілька разів потрапляв у поле зору міліції, але на нові терміни його засудити не вдалося. Власне, саме угрупування – це кілька десятків поплічників «Торпеди». Дехто з них уже загинув, хтось пішов в бізнес, деякі осіли в інших регіонах.

Активність угрупування впала ще наприкінці 90-х. Але про «торпедівців» говорили ще довго. Кожна стрілянина в місті, розборки чи сходки пов’язували з «Торпедою». Хоча насправді сам Валерій Іванович має проблеми із здоров’ям і більшість часу проводить за кордоном.

Угрупування «Торпеди» припинило своє існування…. після поїздки в ліс з начальником черкаського УБОЗу Миколою Каплієм. Про це розповідав сам Каплій в інтерв’ю одному з місцевих видань. Його називали «черкаський Катані» за те, що вдалося ліквідувати банду «Торпеди».

За словами Каплія, на початку 2000-х у нього відбулася зустріч із Валерієм Дирдою в черкаському лісі. Там і відбулася «домовленість» між правоохоронцем та бандитом, що «Торпеда» припиняє активні дії.

У 2011 році тодішнє міліцейське керівництво сповістило на всю Черкащину, що з ОПГ «Торпеди» покінчено.

Але на кожних виборах, при кожних розбірках, стрілянина і вбивства «Торпеду» згадують «не злим тихим словом». Власне, сама ОПГ «Торпеди» — став міфом, своєрідною страшилкою, яку використовують, кому і де заманеться.

Міністр прив’язав Тулуба, бо «так треба»?

Сергій Тулуб керував Черкащиною не довго – всього три роки з 2010 по 2013 роки. ОПГ «Торпеди» вже не існувало. Точніше були люди, які давно стали поважними бізнесменами і ведуть комерційну діяльність.

Сергій Тулуб

Як пише на своїй сторінці у Facebook журналістка Катерина Кувіта:

«Я про Тулуба зараз. Він же «Бульдозер». Це померкла тварюка, що бігла з України мало не попереду Яника. Сподіваюся, що прямо в пекло. Але справа в тому, що він парашутист і до Черкас ніякого відношення ніколи не мав, був відправлений ригами «порядки наводити». Сергій Тулуб — колишній глава ОДА Черкаської області, який побив рекорди за кількістю побитих і затриманих за один день протестуючих під час Майдану. А не народний депутат від Черкаської області. Міністру МВС і активному учаснику Майдану варто було б знати ці нюанси. Які, до речі, натякають на те, що давнє регіональне ОЗУ, будь-яке, переживало всіх губернаторів худо-бідно або багато, але переживало всіх, і вже точно не «група впливу» парашутиста, якого там немає вже більше, ніж він встиг там побути. Якісь «мед, гівно і ложки» в одному флаконі. Навіщо такі обобщенія і спрощення. Остраху нагнати?»

І з нею важко не погодитися. Гебельс свого часу використовував в своїй пропаганді таке правило: чим гірша брехня, тим більше в неї вірять. Прив’язали ОПГ, яке на слуху і викликає дрож в колінцях у декого, додали Тулуба, який колись керував областю, згадали і про Олійника, який нині перебуває в РФ.

Можливо ті двоє затриманих і мали якісь контакти з Олійником чи Тулубом, але не з міфічним ОПГ «Торпеди».

Олійника з Черкасами пов’язують інші

Володимир Олійник два терміни був міським головою. В період з 1994 по 2002 роки. Потім на хвилі Помаранчевої революції, під час якої кричав «Зека геть», став депутатом ВР від «Батьківщини», потім перебіг в Партію Регіонів, де і став її головним спікером.

Володимир Олійник

Нині в Черкасах працює чимало людей, які працювали за Олійника-мера. Більшість з них зараз обіймають високі посади.

Наприклад, Володимир Шабанов. За мера Олійника очолював юридичний відділ мерії, нині керівник юридичного департаменту при мерові-батьківщинівці Бондаренку.

Станіслав Овчаренко за Олійника працював у нього заступником. Тепер же Станіслав Овчаренко є першим заступником при мері Бондаренка.

Михайло Мушієк – близький соратник регіонала Олійника і сусід по дачі з його сином. Нині він голова фракції «Батьківщини» в обласній раді.

Тому Арсен Аваков не там шукає. Але «загризатися» з Юлією Тимошенко йому «не резон», адже вона має вплив і хороший рейтинг. А регіонал Олійник і Тулуб впливу не мають. Особливо у війні між Аваковим і Порошенком…

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...