Імпічмент президента США: Як це відбувається, і чи загрожує процедура Трампу

Припущення, що Дональд Трамп може позбутися влади через процедуру імпічменту, тільки посилилися після того, як його колишній адвокат звинуватив президента США в співучасті в злочині.

Юристи пояснюють, що Трампа не можна притягнути до кримінальної відповідальності під час його перебування на посаді президента США. Єдиний спосіб звільнити з посади - імпічмент. Чи можуть в США почати процедуру імпічменту Дональда Трампа, як це може статися, і хто з американських президентів проходив через це в минулому, - передають Патріоти України.

Імпічмент - це процедура відсторонення від посади та притягнення до відповідальності посадових осіб. Відповідно до американської Конституції, імпічмент застосовується "за державну зраду, хабарництво або за інші тяжкі злочини і правопорушення". Пропозицію про імпічмент може внести будь-який конгресмен або комітет палати представників. Цю ініціативу повинен розглянути юридичний комітет палати представників. Потім висновки комітету повинна підтримати сама палата представників - якщо проста більшість голосів підтримує хоча б одне зі звинувачень, президент офіційно піддається імпічменту.

Судові засідання проходять в Сенаті. Позбавити президента влади конгрес може тільки двома третинами голосів в обох палатах, що поки жодного разу не застосовувалося в історії США.

Незважаючи на те, що загроза імпічменту виникала досить часто, цю процедуру запускали щодо тільки двох президентів. Останній раз імпічменту був підданий 42-й президент США Білл Клінтон. Політичний скандал розгорівся після появи в ЗМІ інформації про зв'язок президента з молодою співробітницею Білого дому Монікою Левінські. Клінтон звинувачувався в неправдивих свідченнях суду і в створенні перешкод правосуддю. У підсумку він був виправданий Сенатом, де звинувачення проти нього не набрали необхідних двох третин голосів. Варто також відзначити, що на момент голосування в грудні 1998 року рівень підтримки Клінтона як президента становив 72%.

Хто ж другий? Ні, це не Річард Ніксон. Ще одним президентом, якого Палата представників представила до імпічменту, був Ендрю Джонсон. Він займав найвищу посаду чотири роки з 1865-го і був 17-м президентом США. Джонсона звинувачували в тому, що він порушив американське законодавство, звільнивши військового секретаря, коли це не входило в його повноваження. Рішення про імпічмент підтримала Палата представників, але потім його відхилив Сенат.

Теоретично - так. Технічно, на думку авторів Lawfare Blog, його можна звинуватити в порушенні президентської присяги охороняти і захищати Конституцію Сполучених Штатів. На практиці, однак, це малоймовірно. Кореспондент BBC в Північній Америці Ентоні Зуркер зазначив, що якби демократи контролювали Палату представників, імпічмент "вже був би в розробці". Однак в Палаті представників більшістю володіє Республіканська партія, як і в Сенаті. Трамп висувався на вибори від республіканців. Переважна більшість з них залишаються лояльними президенту Трампу, а його рейтинги дуже стабільні.

Звичайно, є і виключення - наприклад, сенатор Джон Маккейн, який порівнює те, що відбувається навколо адміністрації Трампа з Уотергейтським скандалом. Він зробив те, що робить кожна розумна людина, що розуміє, що ситуація обернулася проти нього. Він подав у відставку.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...