Імпортозаміщення в "оборонці": Рівняння на Францію

Схоже на те, що Україна збирається стати в один ряд з провідними державами світу – принаймні, за розвитком оборонпрому.

4 квітня, Кабінет міністрів України ухвалив рішення про створення міжвідомчої координаційної комісії з питань імпортозаміщення в оборонній сфері. За словами урядовців, робиться це з метою організації діяльності з імпортозаміщення і кооперації суб’єктів/об’єктів господарської діяльності в оборонно-промисловому комплексі України, - передають Патріоти України з посиланням на Depo.ua.

Передбачається, що створення міжвідомчої координаційної комісії при Кабміні буде сприяти координації органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування при визначенні шляхів, заходів і механізмів зниження залежності оборонно-промислового комплексу від імпорту товарів, постачання яких повністю або частково зупинене.

Як відомо, ще 21 травня 2015-го року Верховна Рада України денонсувала 5 військових угод з Росією, які діяли з листопада 1995-го року. У червні того ж року Кабмін денонсував ще одну військову угоду з Росією про контроль за якістю продукції, що постачається для Збройних сил України та Збройних сил Росії, а у жовтні того ж року – угоду з Росією про обмін інформацією про ПЗРК “Ігла” та “Стрєла” при експорті чи імпорті з/до третіх країн. Окрім цього, в листопаді 2017-го року Кабмін припинив дію угоди з Росією про порядок взаємних поставок озброєння і військової техніки, комплектуючих виробів і запасних частин, організації ремонту та надання послуг військового призначення.

Крім цього, у березні 2017-го Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) оголосило про створення загальнонаціонального реєстру для підприємств-учасників промислової кооперації у сфері імпортозаміщення в оборонно-промисловому комплексіУкраїни. В створюваний реєстрі планується зібрати всю імпортовану продукцію, яку оборонні підприємства прагнуть замінити українською.

Взагалі, процес імпортозаміщення в оборонній сфері безперервно триває ще з 2014-го року – коли розпочалась російська агресія проти України. Однак, до систематизації і координації цього процесу на найвищому рівні справа дійшла лише зараз, в уряді Гройсмана.

Логіка у створення приурядовій міжвідомчої координаційної комісії з питань імпортозаміщення в оборонній сфері є, адже це питання лежить не лише у військовій чи політичній площині . Для України, яка після чергової економічної кризи шукає своє місце у світі, імпортозаміщення є чудовою нагодою покращити власну економіку, залучивши до виготовлення оборонної продукції (яка, крім всього іншого, високо цінується на міжнародному ринку) сотні вітчизняних підприємств різних галузей.

Варто відзначити, Україна впевнено рухається у цьому напрямку. Зокрема, починаючи з 2015 року, “Укроборонпром” підписав 21 меморандум із обласними державними адміністраціями у сфері оборонної промисловості, а у найближчий час до програми імпортозаміщення мають приєднатися останні чотири області – Київська, Рівненська, Чернівецька та Донецька. Внаслідок цього тепер на “оборонку” України працюють 447 підприємств, які забезпечують роботою більше 200 тисяч фахівців.

Українські підприємства отримують замовлення від підприємств-учасників “Укроборонпрому” на виготовлення комплектуючих, запасних частин для озброєння та військової техніки, проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт щодо створення продукції військового та подвійного призначення.

При цьому, більше 35% номенклатурних одиниць оборонно-промислової галузі, які раніше постачались з Росії, зараз самотужки виготовляє держконцерн “Укроборонпром”.

Всього ж, за приблизними підрахунками фахівців, станом на сьогодні сумарно близько 80% комплектуючих для ОПК Україна виготовляє самостійно, і лише 20% імпортує (рік тому було 67% вітчизняного і 33% імпорту). При цьому, за офіційною інформацією, станом на квітень 2017-го року Україна майже повністю відмовилась від російських комплектуючих для товарів оборонно-промислового комплексу.

Тенденція імпортозаміщення наглядно проглядається на прикладі бронемашин БТР-4. Станом на 2014-й рік у їх виробництві кількість деталей з Росії становила 45%, ще 45% були українськими, а ще 10% – імпортувались. У 2015-му році кількість російських деталей становила 0%, а ще 35% – імпортувались з інших країн. А вже у 2017-му році Україна самостійно виробляла 88% всіх агрегатів та вузлів для БТР-4, імпортуючи при цьому лише 12%.

З БТР-3 ситуація ще краща. Станом на 2014-й рік у їх виробництві кількість деталей з Росії становила 35%, 55% були українськими, а ще 10% – імпортувались. У 2015-му році вже обходились без російських деталей, і лише 30% – імпортувались з інших країн. А вже у 2017-му році Україна скоротила імпорт до 11%, 89% деталей виробляючи самостійно.

Що стосується гордості українського оборонпрому – танків БМ “Оплот”, то вже у 2018-му році має зійти з конвеєра перша партія кількістю 10 танків, які будуть повністю зібрані з вітчизняних комплектуючих. Більше того – у ході процесу доробок та заходів з імпортозаміщення планується паралельно вирішити питання стабільного випуску вітчизняної силової установки і системи управління вогнем, які, у свою чергу, можна буде використати при модифікації танків Т-64 і Т-72.

Враховуючи те, що відучора процес імпортозаміщення буде координуватись на найвищому рівні, можна собі лише уявити, якого прориву вдасться досягнути у цій сфері найближчим часом. Не виключене навіть повне імпортозаміщення вже протягом поточного року.

Тим більше, що нам є на кого рівнятись: наш союзник Франція не лише обходиться без імпорту у оборонній сфері, але й на 100% забезпечує свою армію усіма видами озброєння власного виробництва – від патронів до реактивних винищувачів і атомних підводних човнів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...