Індикатор здоров'я: Про що може розповісти ваш язик (фото)

Ми постійно використовуємо язик для того, щоб пити, ковтати і приймати їжу. Без язика неможлива людська мова. Язик впливає на правильне відтворення звуків і визначає тембр голосу. У грудних дітей язик відповідає за процес смоктання молока.

А ще язик служить своєрідним індикатором здоров'я, передають Патріоти України.

1. Розмір язика

Середня довжина людського язика дорівнює 9 см, ширина - 5 см. При цьому враховуються лише довжина зовнішньої частини язика (від кінчика висунутого язика до середини верхньої губи). Світовий рекорд Книги рекордів Гінесса належить Ніку Стоберлу з Каліфорнії, США. Розмір його язика становить 10,1 см.

Між іншим, жінки мають більш короткі язики в порівнянні з чоловіками.

2. Смакові рецептори

На язику знаходиться від 2 до 10 тисяч смакових рецепторів. Люди з великою кількістю рецепторів - природжені дегустатори. У людей з меншою кількістю - проблеми з визначенням смаку. Смакові рецептори не помітні для людського ока. Кожні 10-14 днів вони оновлюються.

У жінок більше смакових рецепторів. Тому не дивно, що жінки люблять солодке більше чоловіків. З віком кількість смакових рецепторів зазвичай знижується, в результаті чого змінюється і відчуття смаку.

3. Смакові зони язика

На язику є 4 зони смакового сприйняття: 1-гіркий, 2-кислий 3-солоний, 4-солодкий. Суть смакових зон така: в кожній з них певний смак відчувається трохи краще, ніж в інших. Щоб визначати смак, язик має бути вологим. Якщо помістити шматочок лимона на сухий язик, мозок не отримає ніякого сигналу про смак.

У 1985 році був офіційно визнаний п'ятий смак - "умамі", - довгограючий "м'ясний" або "бульйонний" смак. Умамі був відкритий в 1908 році в лабораторії Кікуне Ікеда з Токіо. Він зазначив цей особливий смак в м'ясі та сирі, в спаржі і томатах. Найсильнішим умамі був в насиченому бульйоні з комбу (водоростей), які дуже широко використовуються в японській кулінарії. Хімік виділив глутамат - амінокислоту, яка і є джерелом пікантного задоволення. Потім він запатентував відомий всім нам підсилювач смаку глутамат натрію.

4. Здатність скручувати язик - не генетична

У 1940 році американський вчений-генетик Альфред Стертевант припустив, що вміння згортати язик в трубочку - це робота домінантних генів (тобто сильних). І що згорнути язик трубочкою можуть тільки ті люди, чиї батьки також мають таку здатність.

Однак у 1950 році в дослідженні 33 пар близнюків в семи випадках це не підтвердилося: один з близнюків вмів, а інший - ні. Треба сказати, що це помилка дуже популярно і зараз - деякі вчителі з його допомогою пояснюють суть наслідування генетичних ознак. Проте немає ніяких наукових обгрунтувань цього явища, тому це міф.

5. Язик - не найсильніший м'яз

Найсильніший м'яз людини - це не язик, як багато хто стверджує. Язик – це мускул, який складається з 16 м'язів.

Найсильніший м'яз, по створюваному зусиллю - це жувальний м'яз, на корінних зубах людини він розвиває зусилля до 72 кг. Найсильніший на розтягнення - литковий, він здатний утримати вагу до 130 кг. Найвитріваліший м'яз – це серце.

6. За кольором язика можна судити про здоров'я

Колір здорового язика - блідо-рожевий. Якщо в роботі організму відбуваються порушення, язик змінює свій колір або ж на ньому з'являється наліт.

Блідий - нестача вітамінів, неповноцінне харчування.

Білий - зневоднення, грибкова інфекція, грип.

Жовтий - проблеми з шлунково-кишковим трактом, печінкою. Також це колір язика курців.

Червоний - інфекційні, запальні захворювання.

Яскраво-червоний - проблеми з серцем, захворювання крові.

Синій - захворювання нирок.

Колір нальоту може відрізнятися від кольору язика. При цьому товщина нальоту прямо пропорційна серйозності проблеми, на яку він вказує:

Товстий білий наліт - інтоксикація, інфекційні захворювання.

Жовтий - проблеми з травною системою.

Сірий - гастрит, виразка шлунка.

Коричневий наліт - проблеми з легенями.

При чищенні зубів обов'язково перевіряйте стан язика і його колір. Не ігноруйте його очищення. Крім того, звертайте увагу на будь-які горбки, пошкодження або інші підозрілі зміни. Симптоми, які не проходять протягом декількох днів, вимагають обов'язкової консультації з лікарем.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...