Його мали стратити, але, як неповнолітньому, присудили пожиттєве ув'язнення: Історія подвигу молодого ОУНівця

Микола Лемик за наказом Проводу ОУН на знак протесту проти голодомору в Україні та привернення уваги світової спільноти 21 жовтня 1932 року здійснив у Львові замах на радянського консула Олексія Майлова.
Микола Лемик в суді

Наказ учинити замах на радянського консула у Львові дав крайовий провідник ОУН Степан Бандера. Причина – привернути увагу світу до штучного голоду, влаштованого комуністичним режимом в Українській СРР, передають Патріоти України.

Підготовкою опікується бойовий референт Крайової екзекутиви ОУН 26-річний Роман Шухевич, псевдо – "Дзвін". Підготовка триває кілька місяців. Із орендованого навпроти консуляту помешкання розвідка ОУН постійно наглядає за будівлею. Збирають відомості про розклад роботи, охорону, переміщення для службовців і відвідувачів. Щоб отримати докладнішу інформацію, агенти ОУН відвідують консульство під приводом виїзду до УСРР. За дорученням Шухевича побував там і художник Роман Сеньків. Він склав точний план будинку.

Виконавця замаху Шухевич добирав ретельно. Жереб випав на 18-річного студента першого курсу математично-природничого факультету Львівського університету Миколу Лемика, сина бідного селянина з-під Львова. Шухевич дав Лемикові револьвер марки "Орґіс" і набої. Того дня прийом замість консула проводив працівник Державного політичного управління Олексій Майлов - професійний чекіст. Його двома вистрілами і вбив Лемик. Дочекався сам поліції.

Суд над членом ОУН відбувся 30 жовтня. Прокурор вимагав для підсудного розстрілу. Мовляв, скоїв подвійний злочин: окрім убивства, під загрозу поставив приязні відносини між СРСР і Польщею. Вердикт суду – довічне ув'язнення. Після нападу Німеччини на Польщу 1 вересня 1939-го польська поліція почала переганяти засуджених на схід. Під час етапу Лемик із товаришем скинули кайданки й утекли.

Джерело: Gazeta.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...