Йому б до дерматолога та терапевта сходити: Антропологи відтворили найдавніше обличчя Homo sapiens (фотофакт)

Вчені змогли відтворити зовнішній вигляд кроманьйонця – предка людини, що жив близько 30 тисяч років тому.

Вивчивши череп чоловіка, антропологи побачили на його обличчі багато шишок. Ймовірно, древній родич страждав нейрофіброматозом першого типу (пошкодження гена, який несе відповідальність за синтез усіх важливих ферментів в організмі людини), - передають Патріоти України з посиланням на Lancet.

У пацієнтів з нейрофіброматозом типу I спостерігають підвищений ризик розвитку злоякісних пухлин: нейробластоми, гангліогліоми, саркоми, лейкозу, пухлини Вільмса.
Череп кроманьйонця був виявлений в 1868 році в печері біля села Ліс-Езі на південному заході Франції. Останки датуються періодом близько 28 тисяч років до нашої ери і належать дорослому чоловікові, який помер у віці 50 років. Череп повністю зберігся за винятком зубів. На правій лобовій кістці спостерігалося кругле пошкодження. За допомогою комп’ютерної томографії вдалося встановити резорбцію (розсмоктування кісткової тканини), що говорить про невриному – пухлину.
На обличчі кроманьйонця показані численні утворення, включаючи велику шишку на лобі і невеликі пухлини у рота, носа і очей.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...