Історії війни: Ветеран АТО розповів, як Росія підступно вдарила їм у спину

Під час операції по відновленню державного кордону на ділянці Ізварине - Кумачове Луганської та Донецької областей в 2014 році, українські військові опинилися між двох вогнів - терористами "ДНР" і російськими військовими з боку РФ.

Своїми спогадами про "Довжанський котел" поділився офіцер, прикордонник Південного регіонального управління Держприкордонслужби Олександр Демченко, зазначивши, що в той час до повного перекриття кордону бійцям залишалося всього 20-30 км ділянки, і кільце для блокади терористичних організацій закрилося б, передають Патріоти України.

"Підтримувана Росією сторона розуміла, що в разі перекриття кордону терористичні організації без поставок боєприпасів, озброєння, особового складу і техніки довго не зможуть чинити опір Збройним силам України та всім нашим військовим формуванням", - пояснив Демченко.

Щоб цього не допустити, за словами офіцера, збройні сили РФ почали вести обстріл позицій українських військових із застосуванням важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню "Град" - з території Росії.

"Багато хто пам'ятає обстріл одного з опорних пунктів в селі Зеленопілля. Є докази, що обстріли велися прямо з території РФ. Я припускаю, що такий же удар по території РФ загрожував би розв'язуванням прямого збройного зіткнення", - розповів він.

"Вийшла гра в одні ворота: ти як мішень, по тобі стріляють, але відповісти ти не можеш. У такому режимі, в цьому котлі, всі підрозділи знаходилися приблизно три тижні", - згадав Демченко.

Для довідки: встановлення контролю над кордоном було ключовим пунктом плану мирного врегулювання президента Петра Порошенка. Наступ сил АТО розпочався 12 червня. В ході протистояння українські підрозділи зазнали артилерійського обстрілу з території РФ, що не дало їм відновити контроль на пунктах пропуску "Ізварине".

Втративши контроль над населеними пунктами Степанівка, Маринівка та одноіменним пунктом пропуску в середині липня сили АТО на схід від села Маринівка виявилися фактично відрізані від основних сил. Битва закінчилася 7 серпня виходом останніх українських підрозділів. В результаті було втрачено контроль над державним кордон від Ізварине до Маринівка.

У тих боях ЗСУ, Нацгвардія і Держприкордонслужба зазнала великих втрат.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...