Історик пояснив, чому українці - націоналісти

Поняття націоналізму має різне значення для незалежної України і Росії - спадкоємиці імперії.

Таку думку "Обозревателю" висловив головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький, передають Патріоти України.

За його словами, ставлення до націоналізму в дореволюційній Росії, в Радянському Союзі і в сучасній Росії "абсолютно однакове". "Тому що це багатонаціональна країна, яка використовувала поняття патріотизму для того щоб згуртувати населення, а націоналізм, як вони вважали, роз'єднує населення і несе загрозу для єдності країни - саме такої країни, яка є імперією", - пояснив історик.

У той же час "для українця бути націоналістом абсолютно природно, тому що Україна, коли вона хотіла вирватися з "братніх обіймів", була змушена говорити про свою націю, про згуртування в рамках нації, а патріотизм був імперським поняттям для українців".

За словами Кульчицького, "в сучасних умовах, коли Україна незалежна, для нас націоналізм і патріотизм об'єдналися в єдине поняття, тому що наша батьківщина - патрія - і наша українська політична нація - поняття одного порядку".

"Таким чином, коли ми намагаємося оцінити те, що виходить з Росії, слід розрізняти наше розуміння націоналізму і патріотизму. Для нас це є позитивним явищем, для Росії - засуджуваним. Це зовсім різні поняття, які суперечать один одному", - підкреслив історик.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...