Історик порівняв фільм "Темні часи" із ситуацією в сьогоднішній Україні

У фільмі «Темні часи» з Гаррі Олдменом найбільше вразила сцена, коли Черчілль спілкується в метро з пасажирами, коли пасажири хором заявляють: «Ми будемо битися!» І «Ніяких переговорів з Гітлером!».

Це в той час, коли члени військового кабінету до переговорів з Гітлером Черчілля у фільмі змушують, - пише у своєму блозі історик Дмитро Вовнянко, передають Патріоти України.

За його словами, ця сцена вразила - так як з точки зору пересічного українця «борцуна-всепропадли», англійці - збіговисько рабів і кріпаків. Ну, яка ж це нація?
Історик пише, що англійці кричать: «Ми будемо битися!». Нікому з них в голову не приходить заявити: «За кого мені битися? За палаци лорда Кавендіша? За золото Bank of London? За садиби вугільних королів Бірмінгема? За вітрини салонів Селфрідж? За курортні вояжі судновласників Глазго і Ліверпуля? За лордів-корупціонерів з парламенту?» Ніхто не кричить: «Навіщо мені ваша війна? Я і при Гітлері жив би!». Ніхто не згадує, що Гітлер був соціаліст.
Радянські моряки в мемуарах часто цитували слова моряків британських про те, що британським капітанам власники збройних виробництв доплачували за розстріляні торпеди і снаряди - щирий привіт британському бюджету. Ніхто не згадує, що лобісти мирної політики Чемберлена, яка ледь не довела Англію до катастрофи, були, в першу чергу, британські торговельні корпорації - війна псувала їх бізнес. Ніхто не згадає, що Англія 40-х це та сама, описана Агатою Крісті і Джоном ле Карре - з пихатою аристократією і безпритульними дітьми, які сплять під мостами.
Дмитро Вовнянко пише, що жоден англієць не поставив питання Черчиллю: «пан прем'єр, а як воно - бути прем'єром, що з ранку до ночі заливає сливу, ніколи не їздить в метро і автобусі, і не стоїть у черзі за хлібом, в країні, де армія гине під Дюнкерком?».

Історик зазначає, що дивишся на сучасну Британію і проти волі задаєшся питанням - а, може, тоді прихильники Черчілля таки мали рацію? А ті, хто закликали качати Британію зсередини - всілякі соціалісти, опозиціонери і гарячі ірландські патріоти - може, дійсно, були тільки гітлерівськими маріонетками? І може права була тоді абсолютно незаконна в ті часи МІ-5, яка цим опозиціонерам по підвалах пояснювала, що не можна кричати під час війни «Ворог не на фронті - ворог в Вестмінстері?».

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...