“Карасук” - “розумна зброя”, яка знищує цілі на відстані12 км

“Карасук” – новий високоточний артилерійський снаряд з лазерним напівактивним самонаведенням калібром 122 мм, розробку якого проводить Державне підприємство Науково-виробничий комплекс “Прогрес”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”.

"Розумний снаряд" українського виробництва був продемонстрований на виставці “Зброя та Безпека-2017”, передають Патріоти України з посиланням на ДП "Укроборонпром".

“Карасук” є зразком “розумної зброї”, яка забезпечує максимальну вірогідність знищення цілі першим пострілом на дальності до 12 км. Завдяки використанню напівактивного лазерного наведення, досягається максимальна точність влучання на всьому діапазоні дистанції пострілу.

При цьому електронні та оптико-механічні системи снаряду сконструйовані таким чином, щоб витримати надвисокі перевантаження під час артилерійського пострілу (не менше 10 000g).

Для наведення “Карасука” на ціль можливо використовувати лазерні цілевказівники-далекоміри, як наземні, так і встановлені на безпілотні літальні апарати. Завдяки цьому можливо забезпечити ефективне знищення навіть захищених центрів керування та зв‘язку, мостів, переправ, опорних пунктів, артилерію противника та інші цілі.

Використовувати “Карасук” можливо з артилерійських систем калібру 122-мм, в тому числі гармат Д-30 та самохідних артилерійських установок 2С1, які стоять на озброєнні.

“Використання “розумного” високоточного снаряду дозволяє зекономити час та вартість виконання бойової задачі, зменшити втрати. А в умовах сучасних бойових дій та контрбатарейної боротьби, використання високоточних снарядів дає рішучу перевагу над противником”, – прокоментував Микола Клочко, Перший заступник директора – Головний конструктор ДП НВК “Прогрес”, начальник ЦКіПТБ “Точність”.

Він фактично є аналогом «Квітника» — осколково-фугасний боєприпас з лазерною напівактивною головкою самонаведення (типу 9Э421), який призначений для оснащення систем ствольної артилерії калібру 152 та/або 155 мм (під стандарти НАТО), прийнятого на озброєння Збройних сил України 6 грудня 2012 року, але має менший калібр. Також забезпечує ураження танків, броньованих машин, пускових установок ракет, самохідних артилерійських установок, командних центрів керування, тощо."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...