"Карпати" - український слід в ПВК "Вагнер" (фото, відео)

Новий поворот в історії розгрому «ПВК Вагнера» у сирійській провінції Дейр-ез-Зор.

Історія про найманців з «ПВК Вагнера», загиблих в Сирії, отримала несподіване продовження. Донбас.Реалії розповідали, що серед жертв американського авіаудару також був громадянин України Володимир Вінограденко. Але виявилося, що він не єдиний українець, який воює за гроші у російській військовій кампанії. Чому у складі незаконного ПВК виникла окрема українська група, де вербують найманців, і які завдання вони виконують? Подробиці – в новому матеріалі Донбас.Реалії, передають Патріоти України.

Новий поворот в історії розгрому «ПВК Вагнера» у сирійській провінції Дейр-ез-Зор. За підрахунками американських військових, в ніч з 7 на 8 лютого під вогнем винищувачів США, ударних безпілотників, бойових вертольотів Apache, і також стратегічних бомбардувальників B-52, загинули близько сотні проасадівських бойовиків. Через кілька днів після атаки родичі вбитих росіян почали відкрито просити повернути тіла на батьківщину. Пізніше з’явилася інформація і про загибель харків’янина Володимира Вінограденка. Саме тоді стало зрозуміло: серед загиблих «вагнерівців» в Сирії є українці.

Більш того, в складі колони, яку розбили сили коаліції, нібито була ціла група вихідців з України. Як стверджують бойовики, чиї знайомі стали очевидцями події і вже давно служать у «ПВК Вагнера», назва групи говорить сама за себе – «Карпати». Про подробиці завдань цієї групи розповів бойовик угруповання «ДНР» Михайло Полинков в інтерв’ю сепаратистським медіа.

«Це атакуюче ядро. Людей, які мають досвід бойових дій на Донбасі, посилають в найбільшу «дупу». Ось вони йдуть першими – «Карпати – Весна». Я не знаю чому, але їх завжди, як гарматне м’ясо, першими посилають», – розповів бойовик.

В СБУ журналістам Донбас.Реалії підтвердили, що така група існує. Службі безпеки вдалося отримати персональні дані майже двох тисяч найманців «ПВК Вагнера». При цьому кількість ідентифікованих українців з нелегальної приватної військової компанії – майже 40 осіб.

«У Службі безпеки України є інформація, що під час формування контингенту так званої «ПВК Вагнера» для спрямування до Сирії окрему групу осіб складали саме вихідці з України, які умовно отримали позначення як група «Карпати», – сказав в ексклюзивному коментарі Донбас.Реалії керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

«Карпати» у «ПВК Вагнера»

З публікацій російського видання «Фонтанка», яке вже кілька років відстежує діяльність «групи Вагнера», стало відомо, що спочатку підрозділ «Карпати» створювали для диверсій в тилу української армії. Але через слабку підготовку складу від цієї ідеї відмовилися. Після чого українців переправили до Сирії.

«У 2017 році група була розгорнута у підрозділ «Весна» (за позивним командира), його чисельність доведена до 100–150 осіб. Крім українців, до групи увійшли жителі «козачих» регіонів Росії і п’ятнадцять-двадцять уродженців Чечні», – мовиться у повідомленні видання.

Українське волонтерське товариство «Ихтамнет», яке розслідує діяльність «ПВК Вагнера» в Україні і в Сирії, ще у кінці січня опублікувало рапорт. У ньому командир роти «вагнерівців» доповідає, що в районі Пальміри через помилку командира відділення безпілотної розвідки російська артилерія обстріляла своїх же бійців. У результаті загинув один найманець – українець Едуард Приходько. Достовірність цієї інформації Донбас.Реалії підтвердили в СБУ.

«Ми констатуємо смерть Приходька, коли відбувався черговий штурм Пальміри», – повідомив керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

Загиблі українці в Сирії: дані СБУ

Всього ж в СБУ є перевірені дані про загибель трьох громадян України в Сирії в період з березня по квітень 2016 року.

Перший – Приходько Едуард Євгенович, позивний «Боцман». На момент загибелі йому було 48 років. Зареєстрований у Горлівці. Він воював на стороні угруповань «ЛНР» і «ДНР» на Донбасі. Загинув в районі сирійського міста Пальміра 8 березня 2016 року.

Другий – Конашенков Олександр Сергійович. Позивний «Конан», 27 років. Родом з Новогродівки, Донецька область. Воював на Донбасі в лавах бойовиків. Особистий номер в «ПВК Вагнера»: М-1349. Загинув 12 березня 2016-го в районі Пальміри.

Третій – Кияшко Олександр Ігорович, позивний «Кеша», 23 роки, Донецьк, Україна. Воював на Донбасі у складі угруповань «ЛНР» і «ДНР». Загинув біля сирійського міста Латакія 8 квітня 2016 року.

«Ми фіксуємо дуже багато осіб, які брали участь (в бойових діях – ред.) на стороні НЗФ (незаконні збройні формування – ред.). І вихідці є не лише з тимчасово окупованої частини (Донбасу – ред.). Наприклад, є вихідці з Маріуполя», – заважує Ігор Гуськов.

«Вигідна пропозиція»

Чому ж українські бойовики активно змінюють Донбас на Сирію, розповів отаман казацького товариства «Ховріно» Євген Шабаєв. Він постійно спілкується з членами «ПВК Вагнера» і вже побував в одному з госпіталів, де зараз лікують поранених у Сирії найманців.

«Для людей, які проживають в Донецьку і Луганську, 150–200 тисяч рублів – це шалені гроші. При середній зарплаті 5 000. За місяць такі гроші не заробиш, тому люди погоджуються. Самі структури за кожного завербованого отримують до 200 умовних одиниць. Тому це хороший бізнес, за фактом – торгівля людьми», – каже отаман казацького товариства «Ховріно» Євген Шабаєв.

У скільки ж оцінюють життя найманців «ПВК Вагнера», дізнавалися журналісти російського видання Republic:

  • у разі загибелі – сім’я вбитого отримує 5 мільйонів рублів (2 250 тисяч гривень);
  • за поранення, залежно від тяжкості – виплачують від 500 тисяч до мільйона рублів (225–450 тисяч гривень);
  • місячна платня рядового – 240 тисяч рублів (110 тисяч гривень).

Але, як стверджує отаман Шабаєв, жителі Донбасу отримують менше – в середньому 100–150 тисяч рублів (46–69 тисяч гривень). Через це останнім часом число охочих воювати в Сирії значно скоротилося. А в «ПВК Вагнера» почали вербувати тих жителів Донбасу, які зараз сидять у тюрмі.

«Тут радше не шантаж, а пропозиція. Або ти до нескінченності продовжуєш гнити в тих умовах, в яких перебувають усі ув’язнені, або заробиш хоч якісь фінансові ресурси. Ось такий вибір перед людьми ставиться», – продовжує Шабаєв.

Раніше СБУ заявляла, що свою діяльність в Україні «ПВК Вагнера» в 2014 році почала саме з Луганська.

Добровольці vs найманці

Журналісти, які давно досліджують діяльність ПВК, стверджують: служать там українці не тільки з підконтрольних бойовикам територій Донбасу.

«Зустрівшись з пацанами, які звільняли Пальміру, я почув таку подробицю, що під час звільнення Пальміри загинуло 11 українців. Знову уточнювальне запитання: це громадяни України з території, контрольованої так званими «ЛНР» і «ДНР»? Ні, це з глибинної частини України. Люди, які мали в Україні якісь проблеми з законом, зникли в Росії і знайшли притулок у так званій «ПВК Вагнера», – розповів Донбас.Реалії журналіст видання «Новая газета» Ірек Муртазін.

А тим часом слід «Вагнера» на Донбасі проявляється все чіткіше. Зокрема, мова йде про пам’ятник, що з’явився в Сирії. Дослідники Conflict intelligence Team впевнені, що його поставили саме в пам’ять про загиблих «вагнерівців». Більш того, нещодавно у Луганську також встановили пам’ятник «російським добровольцям». Подібність – стовідсоткова. Ось тільки загиблих в обох випадках замість «найманців» чомусь називають «добровольцями».

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...