"Каша молодості": Дієтолог розповіла, що обов'язково необхідно взяти з собою у відпустку

Коли подорожуємо, то трапляється так, що в поїздах, аеропортах чи готелях доступні лише шоколадні батончики, чіпси, солоні горішки та солодка вода, а поснідати можна лише круасаном або тостами з білого хліба з кавою.

"У дорогу варто завжди брати вівсянку, бо вона ідеально насичує і зміцнює імунітет", - пише у своєму блозі лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, передають Патріоти України.

"У мене із собою завжди є екопляшечка для води, мисочка, дорожній набір "ложка-виделка", пакетики каш, протеїновий порошок, насіння чіа, а також горіхи та насіння гарбуза (в одному пакетику із "замочком").

Але я особливо люблю вівсяну кашу. Поясню – чому. По-перше, овес містить, без перебільшення, унікальний клас протизапальних речовин. Особливо багато їх у вівсяному борошні, толокні.

Історія використання вівса для оздоровлення дуже давня. Мабуть, кожен з нас чув, яким корисним є його відвар і як він омолоджує шкіру. Усе це – саме завдяки цій речовині, авентрамідам. Авентраміди мають надзвичайно сильну протизапальну дію за рахунок пригнічення синтезу речовини, яка стимулює запалення. Хронічні запалення створюють сприятливий ґрунт для мутацій клітин, канцерогенезу та передчасного старіння. Авентраміди захищають шкіру від руйнівної дії ультрафіолетового проміння, а у поєднанні із розчинною клітковиною мають антисклеротичний та антидіабетичний ефекти.

По-друге, у вівсі є бета-глюкани, потрібні для нашого імунітету. Це великі молекули, які не перетравлюються ферментами в шлунково-кишковому тракті. Вони захоплюються клітинами слизової оболонки кишечника (ендотелію) і активно переносяться в підслизовий шар, де активують макрофаги, а через них – лімфоцити, відповідальні за місцевий імунітет.

Активовані лімфоцити з слизової оболонки кишечника поширюються з током крові в слизові оболонки різних органів, забезпечуючи, таким чином, захист від інфекцій.

Частина бета-глюканів з током крові потрапляє у печінку, в якій утворюються особливі речовини – цитокіни, що активують системний імунітет. Тож бета-глюкани активують як місцевий імунітет, забезпечуючи захист організму від вторгнень антигенів, так і системний імунітет, що призводить до знищення чужорідного генетичного матеріалу і відновленню імунного гомеостазу.

Словом, усе просто – узяти трохи каші, залити водою, додати насіння, горіхи, ягоди, овочі, кефір чи йогурт, почекати кілька хвилин і з’їсти.

Мене часто запитують, чи їм я зернові (каші, макарони). Звичайно, їм, просто у невеликій кількості й у холодному вигляді. Їм каші, пластівці, макарони із твердих сортів, приблизно половину чашки, часто - у другій половині дня, оскільки сніданок більш білковий. Весь інший об'єм тарілки заповнюю овочами (свіжими/привареними), невеликою кількістю білка та корисного жиру.

Чому варто їсти в холодному вигляді каші, макарони та картоплю? Бо тоді в продуктах більше резистентного крохмалю різних типів, який живить мікроорганізми товстого кишечника і сприяє виробленню ними дуже важливих жирних кислот, які мають протизапальний вплив на слизову, покращують роботу мозку та імунної системи.

Їжте вівсянку правильно, багато ходіть, втомлюйтеся, радійте життю, і ловіть кайф від кожної миті!"

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...