"Катастрофу в Армянську сховати не вдалося через те, що її ознаки стали помічати в Україні", - Вовнянко

Це все нагадує Чорнобиль. Ситуацію навколо Чорнобилю сховати не вдалося тому, що підвищення рівню радіації помітили у Швеції.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише відомий журналіст і блогер Дмитро Вовнянко, передають Патріоти України.

"Ви знаєте, я щасливий що живу в якій – не якій, а – демократичній Україні. З вільними ЗМІ і свободою слова. Так, та свобода дає можливість ворогам, політботам та корисним ідіотам з середини проводити антидержавну агітацію такої міри накалу, що незрозуміло, як наші громадяни ще самі не побігли в обійми Москви? Проте – вона ж захищає нас від дурня і від кар’єриста, який в умовах коли треба бити на сполох воліє мовчати, аби не псувати інтересів своїх. До чого я це? До от таких заяв.

«Спросить персонально – не с кого, ответственность размыта. А при авторитарном режиме ответственность есть, она имеет имя и фамилию… Люди понимают и принимают четкие разумные правила, которые улучшают им жизнь. Не нужно пугать авторитаризмом, нужно бояться безответственности».

Чому такі заяви мене бісять? Гадаю ніхто не заперечуватиме, що путінська Росія – держава абсолютно авторитарна? І от яка ситуація щойно сталася в окупованому цією державою Криму.

24-26 серпня мешканці міст Армянськ і Красноперекопськ, та відповідного району почали скаржитися на те, що всі металеві предмети в місті стали вкриватися іржею, масово стало в’янути і опадати листя на деревах і кущах. На місце виїхали представники прокуратури, Роспотрєбнадзору та колабораційного «міністерства екології». Проте… прокурори і Роспотрєбнадзор у Армянську проблем не знайшли, бо вже 28 серпня главколаборант окупованого Криму Сєрьога Гоблін заявив, що: «викид невідомої речовини, яка відбулася на заводі «Титан» в Армянську, не загрожує здоров’ю людей».

30 серпня окупаційна адміністрація Криму таки визнала, що проблема існує – сталися випаровування вмісту кислонакопичувача, який використовує філія ООО «Титанові інвестиції». Мовляв – через відсутність дощів і сильну спеку, води в кислонакопичувачу поменшало і населення Армянську і Красноперекопську зразу здобуло «камені з неба». Логіка проста – попросіть води у України. Але Українська влада зазначає – ніяких документів змісту «просимо подати воду у тимчасово окуповану АРК Крим» їй не поступало. Бо я наприклад не знаю що таке «Російська республіка Крим», переконаний – в українських міністерствах про цей фантом також не відомо.

Окупаційна влада не просто води не просила – вона взагалі заявила, що проблеми нема. 31 серпня главколаборант Криму Сєрьога Гоблін заявив що не бачить підстав зупиняти роботу «Кримського титану» - хай, мовляв, чадить далі. 1 вересня не були відмінені милі серцю фанатів Рускава міра шкільні лінійки. Все б добре – тільки кляте населення Армянська і Красноперекопська продовжувало верещати, що Армянськ для життя непридатний. Люди скаржилися на сухоту в роті, на висип, на те що опухають обличчя. Жахливо себе почували гіпертоніки і онкохворі.

Але Серьога Гоблін продовжував переконувати що «у Багдаді все спокійно». 4 вересня він таки визнав що роботу «Кримського титану» треба зупинити (на 2 тижні) – але заявив що підстав вводити в районі надзвичайний стан – нема. В той самий час вулиці Армянська вже обробляли содовим розчином. Того ж дня з Армянська почали евакуювати дітей – при чому на збори дали одну годину. Не встиг – запізнився. Нарешті того самого 4 вересня главкорборант Криму визнав, що у повітрі у Армянську знайдений сірчистий газ. Знаєте що це таке? Це така хрень, яка, якщо в небі з’єднається з водою, то перетвориться на сірчану кислоту і підуть кислотні дощі. При чому, підуть не там де стався викид, а там куди хмару газу віднесе вітер. Судячи з повідомлень українських служб – вітер дме з Армянська на південь, так що жадані кримським ватникам «камені з неба» таки прилетіли.

Проте не переймайтеся. Вже 5 вересня Сєрьога Гоблін заявив, що паніку навколо Армянська роздмухують українські спецслужби. А так – все гарно…

Що мені все це нагадує? Мені це все нагадує Чорнобиль. Так само тоді після аварії зразу була тиша й спокій і окремі повідомлення в ЗМІ про неполадки на АЕС. Так само не відміняли першотравневу демонстрацію. Так само переконували, що небезпеки нема – але евакуйовували дітей, зі зборами за годину. Так само заявляли, що паніку сіють ворожі спецслужби – тоді американські.

Було й ще дещо. Ситуацію навколо Чорнобилю сховати не вдалося тому, що підвищення рівню радіації помітили у Швеції. Я переконаний, нині катастрофу у Армянську сховати не вдалося через те, що її ознаки стали помічати в Україні. Відомо, що українські прикордонники ще з 27 серпня звітували керівництву про дивний запах та інші ознаки забруднення. На Херсонщину з Армянська явно рвонули постраждалі. Варто пошукати повідомлень в регіональній пресі Херсонщини – напевно вони з’явилися там навіть раніше за російські ЗМІ. А якби це сталося не в Армянську, біля українських прикордонних відділів, а десь під Твер’ю? Або біля Челябінська? Гадаєте тоді дізналися б ми щось про ситуацію в Армянську? А ви почитайте російську регіональну пресу. Там аварії на промвиробництвах відбуваються регулярно – тільки нікому до них ніякого діла нема. А 9 вересня в Росії – день виборів 7 депутатів Держдуми, голів 26 суб’єктів федерації, тощо й тощо. І Кремлю на тлі підвищення пенсійного віку, збільшення податків і терору бізнесу з боку російської податкової, треба аби ці вибори як і раніше виграла партія влади. А тут – екологічна катастрофа. І де? У Криму, який «наш»…

Як це все називається? Це називається як раз таки авторитаризм. Фокус в тому, що обмежуючи права громадян і свободу преси, авторитаризм починає працювати над збереженням себе-коханого, а не підвищенням добробуту своїх громадян – винятки лише підтверджують правило своєю нечисленністю. І саме цим ігри в авторитаризм небезпечні, позаяк воліють всі здобути Салазара, а виходить як правило Уго Чавес.

Скажіть про це хтось авторові цитати, наведеної на початку – Анатолію Гриценку. Саме він у нас закликає не боятися авторитаризму."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...