Кати українського народу: Річниця знищення Петром Першим Запорізької Січі за підтримку гетьмана Мазепи

18 червня 1709 — за наказом Петра І зруйновано Чортомлицьку Січ за підтримку запорожцями на чолі з Костем Гордієнком самостійницької політики гетьмана Івана Мазепи.

Запорозька Січ заснована козаками на чолі з кошовим отаманом Федіром Лутаєм влітку 1652 року на правому березі Чортомлика — рукава Дніпра, передають Патріоти України.

Громада жила за законами республіки. Тамтешні козаки славились своїми військовими заслугами і у будь-який момент були готові захищати Українські землі від ворогів.

Згідно з археологічними дослідженнями, це був військовий городок на Чортомлицькому Розі. З усіх боків його омивало сім річок. До того ж Січ була захищена глибоким ровом, 13-метровим валом та оснащена баштами. Центром укріпленої фортеці слугував великий майдан, навколо якого височіли будинки старшини. На Січі постійно перебувало від 6 до 12 тис. козаків.

Під проводом Сірка запорожці вперше форсували Сиваш і розгромили ханську столицю Бахчисарай. Звістка про це дійшла до турецького султана. Розлючений Мухамед IV надсилає Сіркові ультиматум, вимагаючи негайно припинити напади і перейти під турецький протекторат. У відповідь козаки склали листа, у якому в'їдливо висміяли могутнього султана.

Існує припущення, що саме цей історичний факт став сюжетною основою відомої картини Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові».
Чортомлицька Січ проіснувала понад 50 років. Нині, через кілька століть інтерес науковців до цього періоду в історії України не вщухає. І нові відкриття ще попереду.

26 червня 1709 року московський цар Петро видав грамоту-звернення до українського народу, де було сказано: «Віддавна відомо про постійні свавілля й непослух мінливих і непокірних запорожців. Як бунтівники й непослушники, вони підлягають знищенню і заслужили страти»

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...