"Кемеровчанин Ігор Востріков, нещасна людина: відразу втратив дружину, трьох дітей і сестру. А поруч - його сторінка в соціальній мережі. З Путіним", - Портников

Тепер вбитий горем Востріков звинувачує правлячий режим своєї країни, наголошуючи, що всі хочуть красти як Путін. Однак зовсім недавно цей нещасний був апологетом режиму і вождя, котрих тепер проклинає, зазначають, зазначають Патріоти України. Ось що з цього приводу пише відомий політичний журналіст Віталій Портников.

"Він правду каже про країну - як вміє. Вказує рукою нагору і каже - "всі ходять і мовчать, задушили людей!". Задушили! А поруч - його сторінка в соціальній мережі. З Путіним. Зі схваленням війни в Україні. Звичайний набір смислів звичайного російського мужика, якого ніхто не примушує нічого такого писати. Просто - так треба. Треба думати не те, що думаєш, а те, що кажуть.

"Я спостерігав щось схоже, коли було захоплення заручників на Дубровці. І тоді родичі цих нещасних людей вийшли на Красну площу з протестом проти чеченської війни. І говорили цілком розумні, чесні і правильні речі. Які вони не говорили ані до, ані після трагедії.

Це те, чого не можуть зрозуміти іноземці або просто люди, які ніколи не жили в Росії. Росіяни нічим не відрізняються від інших в своєму сприйнятті світу. Просто у них перевернута система моральних координат. Вона стає на місце тільки в особистому горі, коли людині здається, що їй вже просто нема чого втрачати. Саме тому найвільнішою територією в сталінські роки був ГУЛАГ, а самим вільним часом в житті людей - війна. Саме тому ми чуємо від звичайних людей правду тільки в хвилини сумного божевілля. І саме тому з високопоставленими представниками російської еліти можна розмовляти загальнолюдською мовою - у приватних розмовах вони ніколи не прикидаються, не розмовляють мовою телевізору, це просто вважається непристойним. Прикидатися у приватній бесіді, з російської точки зору, може тільки боязкий холоп. І у холопа залишається одна-єдина територія правди - його власне горе.

Українці відрізняються від росіян тим, що можуть вийти на вулиці і почати говорити правду, коли б'ють і ображають чужих людей - так було під час Врадіївки або після побиття студентів. І я пам'ятаю, як іронізували над учасниками протестів росіяни з їх мемом "оніжедеті". Перш за все - чужі діти. Чого за чужих виходити? Свої ж бо вдома. В теплі.

Для мене ця відмінність росіян від українців завжди здавалася феноменальною. Адже вважається, що українці - індивідуалісти, а росіяни - як би "общинний народ". Але у "общини" начисто відсутня солідарність і правдолюбство, а індивідуалісти-хуторяни заради цієї солідарності і захисту правди здатні жити на майданах і здійснювати ірраціональні вчинки.

Я досі вважаю, що в цій відмінністі - головний шанс українців на порятунок."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...