Хай гризуть скрепи: Для російських військових закупили півмільйона неїстівних пайків

Головна військова прокуратура РФ встановила, що для потреб Міноборони було закуплено понад півмільйона непридатних в їжу пайків на суму 320,7 млн руб.

Про це пише РБК з посиланням на лист першого заступника головного військового прокурора Андрія Нікуліщина заступнику міністра оборони Дмитру Булгакову, передають Патріоти України.

Як говориться в документі, в консервах знайшли неприпустимі компоненти: гелеутворювач, целюлозу, камедь ріжкового дерева і інше. А в консервах «Шпик солоний», як пише Нікуліщин, «натуральний свинячий шпик повністю замінений штучно створеним емульсійним жировим продуктом (суміш жирів різного походження), виготовленим з використанням спеціального обладнання».

Ці пайки випустив Баришскій м'ясокомбінат (БМК). У 2016 році їх закупив «Воєнторг» для Міноборони Росії. У відомстві заявили, що ці пайки вже почали замінювати. Всього БМК поставив «Військторгу» більше чотирьох мільйонів пайків на суму понад 2,5 млрд рублів.

Ще Никуліщин вказує, що в документації до держконтракту Міноборони РФ з «Воєнторг» індивідуальний раціон харчування (ІРХ) не відповідає нормативам. Згідно з документами, він містить 283,3 грама жиру замість потрібних 150-160 грам, 20 грам солі замість належних десяти, а його калорійність становить 4600 ккал, що на 25% перевищує рекомендовану. Никулішин пише, що через це збільшується ризик розвитку ожиріння, діабету і серцево-судинних захворювань. Ще це порушує закон «Про статус військовослужбовців».

У 2016 році такі ж пайки виробництва БМК поставили для Росгвардіі. У тому ж році перевірили вибіркову перевірку 189 тисяч пайків на суму понад 110 млн рублів. Головна військова прокуратура визнала і їх «непридатними» для вживання в їжу. Після цього Асоціація ветеранів бойових дій органів внутрішніх справ і внутрішніх військ Росії попросила Нікуліщина перевірити раціони харчування і для Міноборони.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...