Халатність медиків чи недбальство батьків? - У Дніпрі розгорівся скандал навколо загибелі трьохрічної дівчинки

У Дніпрі померла 3-річна дівчинка. Батьки стверджують, що винні медики, а лікарі звинувачують батьків у відсутність життєво важливих щеплень у дитини.

Про заплутану історію розповідає ТСН, передають Патріоти України. 3-річну Ангеліну після місяця поневірянь по лікарнях, визначили в туберкульозний диспансер, де через два дні дівчинка померла, не доживши до свого 4-річчя трохи менше півроку.

У довідці про смерть лікарі вказали, що Ангеліна померла від гострого міліарного туберкульозу множинних локалізацій. Але батьки дівчинки заявляють, що підроблена довідка. Крім того, медики стверджують, що у дитини відсутня вакцинація від туберкульозу, який і став причиною її загибелі.

Брат Ангеліни, Володимир, розповів, що дівчинка захворіла ще в середині грудня. Педіатр, якого викликали на будинок, діагностував ГРВІ. Лікування дитині не допомогло, температура трималася на рівні 38,5. Ангеліну доставили в Криворізьку дитячу лікарню, де вже інший лікар знову поставив дитині діагноз ГРВІ. Дівчинка скаржилася на постійний головний біль, і мама Людмила попросила лікарів перевірити на менінгіт. За її словами, лікарі їй відмовили, так як симптоми захворювання зовсім не схожі на менінгіт, а всі аналізи, які зробили дівчинці при надходженні в лікарню, показали, що у дитини все добре.

Ангеліна пройшла курс лікування антибіотиками, і температура впала, але через кілька днів дитині знову стало погано. Дівчинку знову госпіталізували. Брат дівчинки повідомляє, що така біганина по лікарях тривала весь січень.

Лікуючий лікар Ангеліни повідомив, що аналізи показують сильну інтоксикацію організму і призначив препарат внутрішньовенно, який призначають хворим для відновлення після операцій. Ангеліні стало трохи краще, аналізи покращилися, флюорографія не показала жодних відхилень

А в кінці січня дитині знову стало погано, температура піднялася до 39,5. Дівчинку перевели в реанімацію міської клінічної лікарні №8, де вона перебувала під наглядом професора, доцента медичних наук та заступника головного лікаря. В реанімацію дівчинка потрапила з діагнозом "тривалий фебрелитет неясної етіології" (лихоманка).

Ангеліну оглянув невролог і припустив, що в дитини гострий вірусний енцефаліт. Дівчинці зробили пункцію, але діагноз не підтвердився, і щоб у цьому переконатися, Ангеліну відправили на МРТ мозку. МРТ підтвердила, що у дитини енцефаліт. "Ми зробили МРТ, діагноз був енцефалопатія та гідроцефалія. Їй начебто і вже легше ставало, але потім вночі у дитини почалися судоми, і вони вирішили, що потрібно перевірити на туберкульоз. Хоча вже два знімки легенів, все було чисто. Вони взяли ликвер другий раз 2 лютого. Мені сказали, що це чиста формальність, так потрібно", - каже мама Ангеліни.

До речі, в эпікрізі написано, що судом у дівчинки не було. Однак Людмила розповідає, що вони почалися 2 лютого. Тоді дівчинці нібито вкололи транквілізатор "Сибазон", який також не вказано серед препаратів. "Коли вона впала в судомах, її поклали під наркоз і зробили пункцію. Сказали, що треба відвезти в тубдиспансер", - сказала Людмила і пояснила, що одну пробірку з рідиною вона разом з чоловіком повезла в тубдиспансер на аналіз.

Пізніше з'ясувалося, що була і друга пробірка, аналіз, який зробили ще під час перебування в 8 -й лікарні. Мама дівчинки повідомила, що дані цих аналізів, зроблених в різних лабораторіях, не збігаються. А крім того, в тубдиспансері результат став відомий вже через чотири години, що ставить під сумнів те, чи проводився перший аналіз взагалі. Людмила каже, що результатів аналізу їй не показали і тільки усно повідомили, що у дитини виявили туберкульоз і її необхідно терміново везти в Дніпро, в тубдиспансер.

Дитину повинні були транспортувати машиною швидкої допомоги з Криворізької лікарні, але в призначений час машина не приїхала. "Виявилося, що криворізька швидка відмовилась везти. Приїхала дніпровська. Вони мені сказали, що дитина дуже важка, протягом години може померти", - розповіла Людмила.

Коли дівчинку доставили в Дніпро, вона була вже в стані коми. Там їй призначили лікування від туберкульозного менінгіту, але було вже пізно. Ангеліна померла 5 лютого.

Лікарі, що займалися лікуванням маленької дівчинки від коментарів відмовляються, але тим не менш, звинувачують у трагедії батьків. "Батьків треба притягнути до відповідальності за те, що вони не стежать за своєю дитиною, допустили туберкульоз. Їм все давали (аналізи, - ред.) На руки", - заявив заступник головного лікаря міської клінічної лікарні №8 Андрій Григоренко. Лікарі стверджують, що Ангеліна не була вакцинована від туберкульозу, хоча всі інші щеплення у дитини присутні.

Лікар, який приймав Ангеліну у Дніпровському тубдиспансері, Сергій Таран, повідомив, що дівчинка поступила зі смертельно небезпечним захворюванням – туберкульозний менінгіт. "Стрімкість хвороби була обумовлена тим, що дитина не була щеплена в пологовому будинку вакциною БЦЖ і надалі мама відмовлялася від неї. Це ситуація, яка не дає нам часу на надання допомоги таким дітям. Такі діти навіть з дрібної локалізацією дають генералізацію процесу, миттєве поширення туберкульозної бактерії у всіх органах з надважкої інтоксикацією, яка швидко призводить до смерті дитини", - пояснив Таран.

Батьки стверджують, що поставлений діагноз не відповідає дійсності і не вірять, що у дитини міг так швидко розвинутись туберкульоз. Вони мають намір звернутися в правоохоронні органи і домагатися ексгумації тіла дівчинки, щоб провести нові аналізи.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...