Хліб містить велику кількість важливої для травлення речовини — клітковини. Нестача її в організмі підвищує ризик передчасної смерті, появи серцевого нападу, інсульту й раку кишечнику. Окрім хліба, багатим джерелом цієї речовини є макаронні вироби із цільнозернової пшениці, рис, злакові, картопля, горіхи, насіння, передають Патріоти України з посиланням на британське видання Daily Мail.
В ідеалі протягом дня людина має з'їдати 30 грамів клітковини. Це 5 порцій фруктів і овочів по 100 грамів кожна, 2 злакових батончики, 2 товсті скибки хліба з непросіяного борошна й 1 велика картоплина в мундирі зі шкіркою.
За достатнього споживання клітковини ризик передчасної смерті знижується на третину, ризик раку кишечнику й інсульту — учетверо. Такі результати показало дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я.
Наявність у раціоні багатих клітковиною продуктів також допомагає контролювати вагу: така їжа на довше забезпечує відчуття ситості й дозволяє не переїдати. За умов достатнього надходження цієї речовини в організм зменшується й ризик появи раку молочних залоз, діабету й різних серцевих захворювань.
"Люди повинні розглянути способи збільшення споживання клітковини шляхом зміни методів приготування їжі. Наприклад, не очищати картоплю, переходити на цільнозернові пластівці й замінювати солодощі фруктами, овочами, горіхами і насінням", — відзначають вчені.
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...