Хоча на сталінському генералі сотні тисяч даремних смертей: В’ятрович пояснив, чому пам'ятник Ватутіну залишається в центрі Києва

Пам’ятник радянському воєначальнику Ватутіну в центрі Києва знаходиться безпосередньо на могилі і, відповідно до законодавства, має там залишатися.

Володимир В’ятрович

Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» сказав голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, передають Патріоти України.

«Але як людина, яка знає історію України, яка знає історію Другої світової війни я не впевнений, що Ватутін – це та фігура, яку ми повинні вшановувати», - зазначив він.

За словами В’ятровича, Ватутін є людиною, яка відповідальна за смерть дуже багатьох червоноармійців. «Ці смерті були спричинені тільки бажанням Ватутіна взяти Київ в якості подарунка до чергової річниці жовтневої революції вождю Йосипу Сталіну», зазначив він, додавши при цьому, що «це точно не та фігура, яку ми повинні уславлювати».

Він висловив бажання, щоб в Україні не було топонімів, пов’язаних з діяльністю воєначальників Другої світової війни, оскільки «більшість з них – це люди, які заслуговують лише на пам’ять про те, як вони вбивали інших, як вони слали на смерть інших».

Але він підкреслив, що закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів містить виняток щодо тих людей, які брали участь у Другій світовій війні, брали участь у вигнанні нацистів з території України. «Ситуація складна. Ми повинні розуміти, що частина з цих людей, які воювали в Червоній армії, справді віддали своє життя за те, аби вигнати з території України нацистів. Ми повинні про це пам’ятати. Але разом з тим вони не принесли свободу на українську територію», - підсумував В’ятрович.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...