"Хрещені люди не є власністю": Константинополь закликав РПЦ не розривати повністю відносини

У Вселенського патріарха Варфоломія закликали РПЦ дозволити її мирянам відвідувати храми Константинопольського патріархату.

Про це повідомляє "Інтерфакс", посилаючись на слова архієпископа Харіупольского Іоанна, екзарха православних російських церков у Західній Європі, передають Патріоти України.

За його словами, рішення Московського патріархату розірвати спілкування з Константинополем через його дій на Україні стало надмірним кроком. Він зазначив, що для мирян це "велике страждання".

"В силу свого одностороннього і, на наш погляд, надмірного характеру рішення, прийнятого Священним Синодом Московського патріархату, це очевидно, не застосовується в церквах Архиєпископії. У нинішній ситуації наші священики та диякони не допускаються до співслужінні в церквах, які належать до Московського патріархату. Але, відповідно до православної еклезіології, ця заборона не може ставитися до мирян", - заявив архієпископ.

Також він підкреслив, що "хрещені люди не є власністю єпископів, вони - члени єдиного церковного тіла, зібраного в тому місці, де вони знаходяться".

Однак у відповідь на заяву архієпископа Харіупольского Іоанна в РПЦ сказали, що парафіяни РПЦ уникають причащатися в храмах Константинопольського патріархату "не стільки через побоювання порушити якийсь заборону, а проявляючи вірність своїй Церкві, яку розривають беззаконними діями Константинополя".

"Врешті-решт, люди самі приймають рішення, погодившись зі своєю совістю", - заявив секретар Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату з міжправославних відносин протоієрей Ігор Якимчук.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...