Хроніки окупації: Як працює мобільний зв'язок у "ЛНР"

Важко сказати, наскільки проблемною є відсутність зв'язку. Звичайно ж, це проблема, але без світла чи води значно важче.

Про це пише у своєму блозі викладач з Луганська Яна Вікторова, передають Патріоти України.

"Уже майже три з половиною роки мобільний зв'язок у «республіці» дуже ненадійний. Тоді Vodafone переставав працювати декілька разів: то кабель перебили через бойові дії, то йшли перемовини про відкати за дозвіл тут працювати - це знали та обговорювали усі. Але тоді у «ЛНР» працював ще один український оператор зв'язку Life, і комунікативної ізоляції не було.

Востаннє проблеми у мережі Vodafone були влітку 2015-го, коли домовлялися про подальшу роботу оператора у зоні АТО. Багато хто тоді придбав SIM-картки Life - їх продавали у газетних кіосках та на пошті, бо ситуація була непередбачуваною. Як виявилося, Vodafone повернувся, Life через деякий час пішов з «республіки», а домашню колекцію SIM-карток поповнили картки Life.

11 січня ситуація повторилася - Vodafone перестав працювати. «Офіційна» версія місцевої «влади» - українські диверсанти навмисне перерізали кабель зі свого боку, аби до усіх блокад додати ще комунікативну…

Окрім того, лагодити несправність вони відмовляються, а місцеві ремонтники не можуть дістатися до місця зламу з українського боку. Про це говорять зараз в усіх місцевих ЗМІ, а між собою люди додають, що Vodafone вже не повернеться ніколи, а замість нього у «республіці» з'явиться новий оператор зв'язку Beeline російського походження. Якщо це й чутка, то дуже схожа на правду.

Які є зараз варіанти зв'язку у межах самої «республіки»? Їх декілька.

Це Viber за умови доступу до інтернету (для багатьох це можливо лише вдома), це - стаціонарні телефони (їх у «республіці» дуже мало, бо щомісячна абонплата без міжміських розмов майже 100 рублів (близько 50 грн)), а також це мережа місцевого зв'язку «Лугаком».

«Лугаком» виник близько двох років тому. Розмови у мережі безкоштовні, відносно дешево телефонувати у Росію. Донедавна телефонувати з «Лугакому» можна було лише абонентам у самій мережі, «Феніксу» (телефонний оператор «ДНР») та на російські номери. Тобто ані з Vodafone, ані на Vodafone з SIM-карток «Лугакома» телефонувати можливості не було. Після того, як «Лугаком» став майже єдиним джерелом зв'язку у «республіці», його дирекція відкрила зв'язок з абонентами Vodafone, але наголосила що тарифікація буде вищою, аніж дзвінки у Росію. Окрім того, з «Лугакома» можна телефонувати в Осетію та Казахстан.

Вже 12 січня стало зрозуміло, що «Лугаком» може і прекрасний оператор зв'язку, але не в якості основного. Бо «Лугаком» вмер одразу ж - не витримав такої кількості дзвінків. Але навіть попри це люди купували тарифні пакети та поповнювали рахунки. Тож до всіх SIM-карток у домашній колекції з'явився і поповнений «Лугаком». Купити тарифний пакет та покласти мінімальні гроші на рахунок - 175 рублів (ділимо на 2, аби дізнатися суму у гривні).

Соцмережі переповнені мемами про «Лугаком»: зв'язок справді дуже поганий, але він іноді є. Хоча після кількох кризових днів зв'язок стає стерпнішим. Щоправда, тепер на кожну претензію тобі кажуть - «зв'язку ж не було», тобто ти як клієнт ніколи не матимеш рацію.

Вималювалася тенденція повертати стаціонарні телефони, щоби хоча б мати можливість викликати «швидку». Аби відновити міський телефон, треба із паспортом написати заяву у колишньому приміщенні «Укртелекому», оплатити операцію та дочекатися відновлення телефонної точки вдома.

Інженери телефонної станції кажуть, що Vodafone у «республіці» з'явиться 15 лютого, але з тарифікацією по 3 гривні на день через те, що оператор не може забезпечити ремонт обладнання на території «республіки».

Таксофони у «республіці» теж є, але не працює жоден - ця послуга не популярна вже багато років, а самі зламані або відімкнені апарати існують більше як раритет.

Аби зателефонувати у Луганськ на домашній телефон з українського оператора, можна скористатися Viber, але це за наявності стаціонарного телефону у того, кому ви телефонуєте.

Важко сказати, наскільки проблемною є відсутність зв'язку. Звичайно ж, це проблема, але без світла чи води значно важче.

В контексті усієї історії я думаю, наскільки передбачливим був мій приятель, який заздалегідь подбав про зв'язок зі старою матір'ю у Луганську, забезпечивши її телефоном із виходом в інтернет, Skype, регулярним поповненням та контролем ситуації з його нового місця проживання.

Я дуже часто чую про те, що багато з ким зв'язок втрачений через брак інтернету чи Viber у застарілій моделі телефону літніх батьків."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...