"Хустка для військових, або Кого покриває Божа Матір", - Георгій Коваленко

Не варто забувати, що Покрова – це не тільки чоловіче, але й жіноче свято.

В Україні релігійне свято Покрови Божої Матері стало державним Днем захисника України й вихідним. Знаючи, що Покрову шанували козаки, а також те, що саме в цей день було створено Українську повстанську армію, яка виборювала незалежність країни у ХХ столітті, все логічно, - пише у своєму блозі ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко, передають Патріоти України.

"Але для когось це просто перенесення святкового дня з 23 лютого на 14 жовтня. І тут є небезпека перенесення й усієї радянської традиції святкування.
Мало хто замислюється, а чому ж саме Покрова стала найшанованішим козацьким святом та святом для вояків УПА. Та й релігійне свято Покрови Божої Матері має свої історичні лакуни і контроверсійні сенси.
Спочатку давайте згадаємо історію. Кого й за яких обставин покриває Богородиця? Подія, що перетворилася на свято, згідно з переданням, сталася у Константинополі, коли місто було оточене ворожим військом, за однією з версій — військом київського князя Аскольда. Мешканці столиці щиро молилися, і сталося явлення Божої Матері, яка покрила мешканців своїм Покровом, або омофором, як тоді називали жіночий головний убір-хустку. Вражені русичі не тільки зняли облогу, але й прийняли хрещення.
Отже, Божа Матір покровительствувала захисникам Константинополя, а не нашим войовничим предкам. Але саме в Київській Русі поширилося шанування Покрови у той час як у Візантії це свято було майже невідоме.
Тож звертаємо увагу на те, що це день ЗАХИСНИКА України!
І чи не пов’язано саме з таким тлумаченням те, що Покрова стала головним святом українського козацтва. Можливо, храм Покрови в Запорізькій Січі на Хортиці — це просто збіг, який вплинув на шанування цього свята. Але, якщо припустити, що це невипадково, то якось важко уявити, щоб воїни-козаки просили в жінки (хоч і Божої Матері) покровительства собі і своїй військовій вдачі. Тоді за кого вони молилися? Можливо, за власні родини, хутори й міста, які вони залишали на волю Божу і доручали Покрову Цариці Небесної, коли вирушали на Січ. До того ж, навіть, найнестримніші бешкетники зазвичай є люблячими синами.

А ще, можливо, це було неусвідомлене, але дієве навчання і попередження воїнам про необхідність людяного поводження з мирним населенням підкорених територій та взятих міст, бо в них покровителькою є Сама Божа Матір.

Тож цього дня, воїни — захисники України, які боронять нашу країну, мають згадати головну мету свого служіння: свої мирні міста і села, своїх матерів, дружин та дітей, коханих і друзів. Можливо, саме цього дня хтось має отримати хоча б декілька діб чи годин для спілкування з родиною. А можливо, за давньою традицією, саме цього дня хтось із наших воїнів візьме шлюб, покриваючи голову коханої й обіцяючи бути її захисником. До речі, цього року в Запоріжжі на реконструйованій козацькій “Чайці” громадські активісти допомогли справити весілля воїну АТО.
А ще не варто забувати, що Покрова — це не тільки чоловіче, але й жіноче свято.

Декілька років тому було організовано центр для дітей з родин православних українців. Саме тоді постало питання, як святкувати Покрову маленьким українцям та україночкам. І тоді виникла ідея Покрови як свята козацтва для хлопчиків і водночас свята жіночого головного убору для дівчаток.

Насправді, сьогодні далеко не всі дівчата вміють використовувати хустку чи віночок як стильний аксесуар свого вбрання. А такі слова, як сувій, наметка, очіпок, увітка, бавниця, кибалка тощо знайомі хіба що етнологам та знавцям історії моди. А вони в кожному регіоні були своїми та ще й різними відповідно до події чи статусу жінки.
Тож, можливо, сучасним красуням і модницям варто хоча б раз на рік спробувати здивувати нас, чоловіків, своїми реконструйованими з підручників історії або сучасними жіночими головними уборами. І день Покрови підходить для цього якнайкраще.

Всіх зі святом Покрови Божої Матері, Днем захисника України та жіночої хустки, які пов’язані між собою!"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...