Хвороба - теж ворог: Стоматологи розповіли, як рятують бійців на передовій

За більш, ніж два роки майже 25 тисяч прийомів провели стоматологи-волонтери в зоні АТО завдяки реалізації волонтерського стоматологічного проекту "Три зуб Дентал".

Як передають Патріоти України з посиланням на Голос України, цей проект організували запорізькі волонтери.

Повідомляється, що починалось все з того, що запорізькі волонтери від початку АТО мішками возили бійцям знеболювальні препарати. Згодом стало очевидним, що це неефективно треба усувати не наслідок, а причину.

Самі бійці розповідають, що до появи такого проекту траплялися випадки, коли бійці виривали собі зуби плоскогубцями.

"Біль терпіти було неможливо, а по допомогу звернутися нікуди. Бували такі моменти, коли товариші по службі, не одержавши вчасно кваліфікованої стоматологічної допомоги, ставали інвалідами", - розповів один з військових.

Саме тоді і з'явилася перша мобільна стоматологія.

"Тоді й купили першу машину, переобладнану на стоматкабінет. На сьогодні у зоні АТО, крім стаціонарної стоматології в Карлівці, працюють також 4 повноцінні стоматологічні на колесах, ще 4 кабінети виключно силами волонтерів", - йдеться у матеріалі.

Також повідомляється, що кожна з цих машин унікальна. Першу - розробляли англійці і це суто стоматологічний кабінет з урахуванням усіх можливих потреб.

Решта машин були дещо модернізовані і наразі одна з них навіть може стати у разі потреби реанімобілем для поранених.

Впродовж двох років у так званих ротаціях у зоні АТО побували понад сто лікарів з усієї країни. Окремо зазначається, що атмосфера у військових стоматологів панує надзвичайна і чимало бійців лише тут побороли свої страхи перед дантистами.

"Атмосфера там панує дивовижна, і кожен залишає часточку своєї душі. Наприклад, тут є чудова традиція — кожен стоматолог після ротації залишає на стіні однієї з кімнат відбиток своєї руки в синьо-жовтих або червоно-чорних кольорах", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що тут навіть коти живуть особливі — Карієс і Пломба.

"Вони всідаються на ноги бійцям, щоб у кріслі не так нервували. Тут їх називають котами-антидепресантами", - повідомляють у матеріалі.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...