Клімкін в ООН розповів про захоплені Кремлем ядерні об'єкти в Україні

Агресія Росії проти України розширила географію розгортання ядерної зброї, заявив глава МЗС, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН.

Павло Клімкін

В результаті російської агресії в Криму і Донбасі Україна втратила контроль над рядом ядерних об'єктів на тимчасово окупованих РФ територіях. Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив під час виступу на засіданні Радбезу ООН, текст якого опублікований на сайті МЗС, передають Патріоти України.

"Незаконна окупація Криму та триваюча російська агресія в Донбасі залишили дослідний реактор з низько збагаченим ураном в Севастополі, два ядерних сховища і понад 1200 радіонуклідних джерел без належного контролю з боку українського нацрегулятора", - сказав глава зовнішньополітичного відомства.

Клімкін нагадав, що правові рамки застосування гарантій Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в Україні, в тому числі в АР Крим і Севастополі, засновані на підписаних українською стороною угоду про всеосяжних гарантії і додатковому протоколі до нього.

"Коли ми говоримо про важливість збереження і зміцнення режиму нерозповсюдження ядерної зброї, ми повинні також мати на увазі, що окупація території України ядерною державою призвела до фактичного розширення географії розгортання ядерної зброї", - зазначив міністр.
Клімкін також підкреслив, що агресія РФ проти України, як і систематичні провокації з боку КНДР, якій було присвячено засідання Радбезу, "спровокувала небезпечний дисбаланс в існуючій системі міжнародної безпеки, підірвала ефективність і надійність режимів нерозповсюдження зброї масового ураження".
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...