Климентьєв день: Історія, традиції і прикмети свята

8 грудня 2018 року церква вшановує пам'ять священномученика Климента, Папи Римського і учня апостола Петра. У народі цей день отримав назву "Клим Холодний" або "Клим-морозник".

Климент походив із знатної римської сім'ї. У дитинстві він був розлучений з рідними—після корабельної аварії батьки святого і троє його братів вижили, але втратили один одного. Клемент багато подорожував по світу і в Іудеї познайомився з апостолом Петром, став його учнем і прийняв таїнство хрещення, передають Патріоти України.

Набуття віри повернуло йому давно втрачену сім'ю. Під час подорожей і проповідей він зустрів своїх рідних, які також потім прийняли християнство.

Перед смертю учитель священномученика, апостол Петро, зробив його єпископом Риму — так він став Папою Климентом I. Маючи силу переконання і твердість віри, він наставляв на шлях християнства язичників, через що потрапив в немилість до імператора Траяна. Його відправили у вигнання на каторжні роботи, а потім стратили — кинули в море з якорем на шиї.

Примітно, що частина мощей святого Климента перебувала в мармуровій гробниці в Херсонесі — місці його страти. Після захоплення міста князем Володимиром Великим, за його наказом останки були перевезені до Києва, де покоїлися у Десятинній церкві.

Традиції і прикмети

На Клима Холодного було прийнято починати будь-яку справу натщесерце. Жінки займалися рукоділлям, адже до цього часу земля була вкрита снігом, через що біля вікна ставало особливо ясно.

У цей день спостерігали за погодою. Якщо йшов сніг, то літо обіцяло бути дощовим. Коли вода на річці піднімалася вище, ніж лід, то варто було чекати потепління і дощів. Величезні снігові горби, вкриті інеєм, обіцяли хороший урожай наступного року. Ті, хто курив люльку, спостерігали за напрямком диму. Якщо він йшов вгору — чекай снігу.

У Климентьєв день матері молилися за здоров'я і безпеку дітей. Увечері родина збиралася за столом, гостей не було прийнято запрошувати, зате віталося тепле спілкування в колі рідних.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...