Коаліціанти-конкуренти: Політолог перерахував політичні групи, котрі борються між собою за владу

Президент Петро Порошенко, екс-прем'єр Арсеній Яценюк та голова РНБО Олександр Турчинов, міністр МВС Арсен Аваков, прем'єр Володимир Гройсман і спікер Ради Андрій Парубій.

В українському політикумі спостерігається боротьба за владу між собою кількох політичних груп, - пише в своїй статті на "Апострофі" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко, передають Патріоти України.

Він зазначає, що президент і його політсила "Блок Петра Порошенко" демонструють упевненість в своїх силах і виступають проти об'єднання з "Народним фронтом" в форматі 50/50. У БПП впевнені у виході Порошенка до другого туру президентських виборів, а також в безальтернативності підтримки західними партнерами. Соратники Порошенка також не вірять в об'єднання опозиції і можливість олігархічного перевороту, який би створив потужного конкурента на майбутніх виборах.

Що стосується групи Яценюка і Турчинова, то в "Народному фронті", на думку Петренка, немає єдиного погляду на об'єднання. Яценюк виступає за нову спільну партію, а Турчинов говорить про загальний "рух". Прихильники обох політиків вважають такий союз приреченим на провал і не радять поспішати.

"Після "сватання" Турчинова на місце прем'єра відносини між ним і Яценюком стали досить прохолодними. Справа в тому, що до цього Порошенко активно пропонував Яценюку посаду глави Нацбанку і навіть пост прем'єра. Але поки лідер НФ думав, у президента виник план з Турчиновим. До причин такого охолодження також можна віднести часту гру секретаря РНБО на стороні президента", - також зазначає експерт.

Вичікувальну гру, за словами Петренка, веде Аваков.

"Він тримається осторонь від вищезгаданих процесів і займає вичікувальну позицію. Аваков має дуже гарне становище і прекрасно розуміє можливий виграш при будь-якому результаті протистояння Порошенка з його суперниками, зокрема, з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко", - відзначає він.

Також експерт нагадує, що у міністра МВС натягнуті відносини з генпрокурором, а стосунки з Порошенком і зовсім характеризує як "відверто неприязні".

Під опікою президента стає тісно Гройсману. За словами Петренка, прем'єр серйозно думає про свій політичний проект.

"Він прагне тримати контакт з усіма ключовими гравцями і при необхідності готовий стати альтернативним об'єднуючим кандидатом. Зараз на посаді глави уряду він прагне отримати максимальні електоральні бонуси для майбутніх виборів", - пояснює експерт.

Що стосується групи Парубія, то він, як і міністр МВС зайняв вичікувальну позицію і готовий почути пропозиції від колег.

Експерт не виключає і можливого об'єднання Луценка-Турчинова, але називає такий союз малоймовірним.

"У будь-якому випадку переговори про об'єднання "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" будуть надскладними, вони будуть супроводжуватися постійними скандалами і демаршами тих чи інших учасників. Крім того, відкритим залишається питання про електоральний майбутньому утвореного "гіганта", адже одним адміністративним ресурсом вибори не виграються, а соціально-економічна ситуація і відсутність "історій успіху" реформ не грають на руку провладній політичній силі ", - прогнозує Петренко.

При цьому він вважає, що об'єднання НФ і БПП може відбутися до грудня 2017 року. А якщо домовленості не відбудуться, то варто очікувати розвалу коаліції, ініціатором якої стане НФ, а його лідер висуне свою кандидатуру в президенти.

"Хоча можливий також і варіант збереження статус-кво аж до виборів президента, а нова політична сила може утворитися відразу після їх закінчення за умови перемоги Петра Порошенка", - вважає Петренко.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...