"Коли неймовірно бреше Путін, Лавров чи їхні "соотєчествіннікі" - не дивуйтеся. Вони інакше не вміють", - історик

Причини особливої брехливості московитів – у їхній історії...

Про це на своїй сторінці у Facebook пише історик і політолог Олександр Палій, передають Патріоти України.

"В українському фольклорі чимало промовистих приказок про московитів:

Коли москаль каже "сухо", буде вода по самі вуха.

Москаль тоді правду скаже, як чорт молитися стане.

Варив чорт з москаля пиво, та й пива відрікся.

Не за те москалів б'ють, що крадуть, а за те, щоб уміли кінці ховати.

Ти, москалю, і добрий чоловік, та твоя шенеля злодій тощо.

Цікаво, що такі ж характеристики як найбільш брехливого народу давали московитам безліч спостережливих іноземців, починаючи від Герберштейна до Олеарія та де Кюстина. Іноземці, зокрема, повідомляли, що московські купці називалися в чужих краях ким завгодно, аби лише не московитами, бо інакше з ними ніхто не хотів мати справу – такий вже тоді, в 15-16 століттях, московити заслужили "імідж".

Більше того, навіть у самій Росії відзначали особливу брехливість саме московських людей (В. Даль, "Пословицы русскаго народа"):

На Москве толсто звенят, да тонко едят.

Тула зипун сдула (тобто вкрала кунтуш)

Тарас Шевченко теж неспроста закликав не кохатися самі знаєте з ким.

Увесь цей потік іноземних і власне російських свідчень не взявся нізвідки, мусимо визнати, що він відображав і відображає якусь психологічну реальність.

Брехливість, звичайно, не стосуються всіх представників російського етносу. У Московщині справді є різні люди, зокрема один невеликий підвид надзвичайно щирих людей, яких у Росії вважають божевільними. Їхня відвага говорити правду, "жить не по лжи" вражає, хоча б тому що, для більшості московитів це страшна єресь.

Нещодавно почув живі враження від людини, яка щойно з Москви. Все життя там – це очікування кидка за першої-ліпшої нагоди. Москвичі живуть за принципом: нікого не на...дурив – день пропав. Будь-які слова нічого не значать.

Тому коли неймовірно бреше Путін, Лавров чи їхні "соотєчествіннікі" – не дивуйтеся. Вони інакше не вміють. Вони дивляться і не розуміють: "А чьо ти хочешь, всє так дєлают. Кушать-то хоцца! Бєз лоха жізнь плоха, ха-ха".

Нещодавно вичитав, як один християнський проповідник бідкався, що йому дуже важко давалося проповідувати християнство в Центральній Африці серед місцевого племені, бо для аборигена Іуда видавався "вправним мисливцем" – він же так підступно одурив.

Причини особливої брехливості московитів (хоч гріх цей, треба особливо підкреслити, присутній у всіх без винятку народів) – у їхній історії.

Раніше був таємницею, а нині став науковою банальністю факт, що кам'яна доба серед предків московитів закінчилася на 4 тисячі років пізніше, ніж в Україні та більшості країн Європи.

Що таке первісне суспільство? Це така спільнота, де панує граничний колективізм, видобувати індивідуально засоби існування людина не здатна, всі гризуться за кістку, а хто хитріший (а не більш роботящий, бо весь набуток племені спільний), той і ситий.

Оця первісна брехливість у науці називається "моральним релятивізмом"."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...