Так, у Києві жінка отруїлася, з'ївши в'ялену рибу власного виробництва. Агресивна форма хвороби призвела до швидкої смерті, - передають Патріоти України з посиланням на Depo.Життя.
До реанімаційного відділення Третьої міської лікарні Кременчука з попереднім діагнозом "ботулізм" госпіталізували 45-річних чоловіка і дружину. За інформацією правоохоронців, вони вживали копчену рибу. Ще 16 травня повідомлялося про двох госпіталізованих чоловіків в обласну лікарню Кіровограда. Також на ботулізм чоловік захворів у Дніпрі.
У нас ситуація з хворобою страшна ще й тим, що у країні досі немає антитоксичної сироватки.
Цю інформацію підтрведив гендиректор "Центру громадського здоров'я МОЗ України" Володимир Курпіта. "Одним із найважливіших методів лікування ботулізму є введення сироватки. Це вже готова речовина, яка вводиться людині ззовні і вбиває або токсини, або мікроорганізми. (...) Зараз її немає. Єдиним виходом є купівля за кордоном. Минулого року ми отримали гуманітарну допомогу у вигляді сироватки від правця, укусу змій, дифтерії, але, на жаль, від ботулізму сироватку ми не змогли отримати. Я сподіваюся, що сироватка від ботулізму надійде в Україну в серпні-вересні", - наголосив він.
За словами чиновника, з бюджету виділили 40 млн грн на закупівлю сироваток від небезпечних хвороб. Але неважко порахувати, що до вересня ще три спекотних місяці...
Пропонуємо коротку пам'ятку про засоби безпеки для українців.
Що таке ботулізм
Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання. Може призвести до тяжких наслідків для організму, аж до летального. Збудник - бактерія Clostridium botulinum, а точніше, - токсин, яка вона виділяє. Самі бактерії широко розповсюджені у грунті та у водоймах. Для накопичення токсину потрібні анаеробні умови - зберігання без доступу повітря.
При харчовому ботулізму інкубаційний період може тривати від кількох годин до десяти діб. На початку захворювання можуть спостерігатися втомлюваність, зниження апетиту, слабкість, сухість у роті. Потім починаються розлади травлення - нудота, блювання, діарея, біль у животі. Також можливі симптоми з боку нервової системи - запаморочення, розмита картинка перед очима, стає важко ковтати і вдихати повітря. Без лікування може розвинутися паралітична кишкова непрохідність - парез кишківника. У найгіршому випадку хворому загрожує зупинка дихання та смерть.
Характерно, що температура при цьому може не підвищуватися, через що люди часто недооцінюють важкість власного стану.
Які продукти особливо небезпечні
В особливій зоні ризику - ковбаса, шинка, в'ялена, копчена або слабо просолена риба, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Токсин руйнується після термічної обробки тривалістю 20 хвилин (натомість сама бактерія може жити у кропі більше шести годин, тому термічна обробка перед консервацією - зовсім не гарантія безпеки). При цьому м'ясо має бути нарізано скибками товщиною не більше 2 сантиметри.
Чи можна визначити наявність токсину на вигляд та смак
У деяких випадках заражена токсином їжа може нічим не відрізнятися від звичайної, не мати підозрілого запаху та смаку. Маркер небезпеки - роздута кришка бляшаної банки або ж помутніння і бульбашки у рідині, в якій зберігаються продукти. Втім, для зараженої консерви це необов'язково.
Свої консерви - завжди безпечні?
Ботулізм може бути і у консервах власного приготування. Особливо, якщо на овочах були залишки грунту. Тому промиванню овочів перед консервацією треба приділяти особливу увагу. Додавання у консерви оцту і лимонного соку знижує ризик розмноження токсинів, але 100%-ї гарантії безпеки не дає. Сіль проти ботулізму взагалі безсила, якщо її вміст у продуктах нижче 18%.
Якщо сумніваєтеся у якості консервів, краще піддати їх термічній обробці безпосередньо перед вживанням.
То може, це випадок, і виробник не винен?
Розвиток ботулізму можливий при порушенні санітарних норм, особливо - при недостатній термічній обробці і недотримання температурних режимів загалом.
Як лікують ботулізм
Основа лікування - введення антитоксичної сироватки, якої в українських лікарнях наразі немає.
Тож хворому промивають шлунок спеціальними розчинами, аби видалити залишки отруєної їжі, вводять водно-сольові розчини і дають антибіотики, які діють на збудник захворювання.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...