Комбат-АТОвець розповів, як знизити бойові втрати і воювати ефективніше

Комбат 5-го окремого батальйону Української добровольчої армії Владислав Литвин ("Чорний") вважає, що армія може ефективно воювати і не нести втрати, якщо в бою братимуть участь навчені і мотивовані військові.

Владислав Литвин

Про це Владислав Литвин розповів в інтерв'ю "Апострофу", передають Патріоти України.

"Насправді в умілих руках танчик – це страшна зброя. І підбити його дуже важко. Двометровий профіль танка, та ще й в русі, вам не дасть можливості влучити в нього з того ж РПГ. Особливо якщо там не дурень якийсь сидить, а фахівець, який нормально подавляє вогневі засоби. При цьому зона ураження РПГ – до 500 м, ви можете реально вцілити на триста тільки, а чувак на вас вище вже мінімум на 2 метри і бачить вас, то він може й піддати. Зброї у танкістів вистачає. У них стоїть ККВТ (крупнокаліберний кулемет Владімірова танковий, – "Апостроф"), НСВТ-12,7 (кулемет Нікітіна-Соколова-Волкова танковий калібру 12,7 мм, – "Апостроф"), плюс є гармата, з 22-ма снарядами, які цей танчик може по вас випустити. І все. На цьому все закінчиться", - розповідає Литвин.

При цьому він зазначає, що найважливіше для особового складу - потрапляти на ворога, а не просто відкривати вогонь у його бік.

"Тоді виявляється, що для того, аби вразити ворога або хоча б присадити його, щоб він не міг ефективно воювати, наприклад, для маневру, достатньо одного пострілу. Потрібно лиш досягти, аби солдат влучив у ціль, а не просто тра-та-та, сомалійські оці всі штуки, а потім бігати під вогнем", - пояснює комбат.

Також він додає, що різні види військ повинні працювати на полі бою злагоджено: "Коли є комплексне застосування зброї, коли танкісти потрапляють в ціль, коли артилеристи можуть накрити вогнем, притиснути до землі і коли піхота може вийти і придушити - це ідеальна операція. Її можна провести без втрат. Але для цього повинні бути навчені і мотивовані люди".

Литвин зазначає, що боєць повинен ставити перед собою завдання ліквідувати ворога і розуміти, що в іншому випадку така доля спіткає його.

"Це повинні бути люди заряджені, люди з геном мисливця, які розуміють: "Я не мішень, я бачу ворога і я його завалю", - говорить він.

Військовий також зазначає, що фактично зброя у всіх армій світу однакова і працює за одним принципом, тому на війні важливий саме професіоналізм бійців.

"Різниця тільки у кількості використаних боєприпасів і влучанні у ціль. Тобто ми коли говоримо про елітні війська, то за промовчанням маємо в голові, що еліта має з проходняка влучати в ціль. Бо з ними окремо десь працювали, в них вклали ресурс відповідний, їх відібрали і з них сформували елітарний підрозділ, який може краще виконувати задачі, ніж лінійна піхота, наприклад. Бо з ними працювали інструктори, вони мають більше досвіду, їм дали трохи кращу зброю, щоб вони могли з більшою ефективністю працювати. І так завжди було", - говорить Литвин.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...