Комп'ютерні послуги вийшли на 2 місце в українському експорті (інфографіка)

За результатами першого півріччя 2018 року послуги в сфері інформаційних технологій обігнали трубопровідний транспорт і стали другою найбільшою галуззю з експорту послуг — понад 20% всіх експортованих послуг.

Про це йдеться в результатах дослідження експертів Асоціації "IT Ukraine" та Офісу ефективного регулювання (BRDO), передають Патріоти України.

Зокрема, була зроблена оцінка ринку, проаналізовані сплачені податки і витрати ІТ-компаній, а також визначено кадровий капітал індустрії.

За отриманими від Державної фіскальної служби даними, сума сплачених ІТ-компаніями податків в 2014-2017 роках щорічно зростала на 27% і зараз досягла 4,1 млрд гривень. У 2018 році ця тенденція зберігається.

Також значна кількість ІТ-фахівців співпрацюють з компаніями за контрактом в якості фізичних осіб-підприємців і самостійно сплачують єдиний податок. Обсяг його надходжень ріс в середньому на 58,8% протягом 2013-2017 років і становив 3,2 млрд гривень в 2017 році.

Відповідно до проведеного в рамках дослідження опитування, оплата послуг фахівців - це 80-85% витрат компаній.

Значна частина податків, пов'язаних з витратами на оплату послуг, пояснюється великим доходом представників галузі в порівнянні з іншими сферами.

За даними опитування, в 2017 році дохід співробітників, які перебувають у трудових відносинах з компаніями, перевищував середню зарплату в 7 разів, а дохід ФОП - в 7,8 рази.

Крім того, стрімко зростає значимість ІТ-послуг в структурі українського експорту. Так, у 2017 році комп'ютерні послуги посіли 3-е місце серед експорту послуг з України, а за результатами першого півріччя 2018 року обігнали трубопровідний транспорт і стали другою найбільшою галуззю з експорту послуг - понад 20% всіх експортованих послуг.

Згідно з опитуванням компаній, доходи вітчизняного ІТ-бізнесу переважно мають іноземне походження - українські розробники співпрацюють з США, Великобританією, Німеччиною, Канадою, Ізраїлем, Швецією та Швейцарією.

"Щорічно ринок ріс в середньому на 19% і на кінець 2017 року налічував уже 127 тис фахівців. Тільки за останній рік кількість зайнятих в галузі зросла на 27 тис осіб", - резюмує Олександр Кубрак, керівник сектора ІТ та Телеком Офісу ефективного регулювання і один з авторів дослідження.

Відзначається, що в IT-галузь залучені не тільки програмісти або вузькоспеціалізовані технічні фахівці. Компанії також співпрацюють з дизайнерами, фахівцями з фінансів, управління персоналом тощо. Згідно з проведеним опитуванням, понад чверть осіб в командах ІТ-компаній - нетехнічні фахівці.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...