Кому - війна, а кому - мати рідна: Бізнес на крові в Донбасі живе і процвітає (відео)

У червні на прифронтовій території може початися другий етап «блокади».

Акцію анонсували активісти в кінці травня, мовляв, силовики не справляються з потоком контрабанди, яка продовжує йти через лінію розмежування, повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» проїхали маршрутами, через які йде незаконне перевезення продуктів на непідконтрольну територію, і з’ясували, які товари з акцизними марками угруповання «ДНР» без проблем потрапляють на українські ринки.

Ввечері на прифронтовій дорозі на окуповану Горлівку автомобілів майже немає. За три години проїхали всього дві вантажівки. Втім, ще кілька місяців тому фури йшли одна за одною.

На КПВВ «Майорське» на повну потужність працювала налагоджена схема – товари нелегально переправляли в окуповані райони Донбасу через логістичний центр. Так невже потік контрабанди сьогодні перекритий?

Логістичний центр в Майорську закрили у березні. Але схема залишилася, стверджує підприємець, який має бізнес у «сірій зоні». За його словами, контрабандисти знайшли нову лазівку через лінію розмежування.

«Село Верхньоторецьке. Машини повністю проходять товарно «сіру зону» Верхньоторецька, де кожен магазин «бере» близько 5–6 тонн кожного дня, а далі товар розходиться на «ДНР», – розповідає бізнесмен з Донеччини.

Як працюють нові контрабандистські схеми?

Рано-вранці їдемо на одну з оптових продовольчих баз в Бахмуті – це найближче місто до лінії розмежування. Тут завантажуються перевізники, які нібито везуть продукти в села, розташовані між блокпостами українських військових і бойовиків. За легендою, запевняє місцевий підприємець, товар прямує в тутешні магазини. Але насправді прямує далі – в окуповані Горлівку і Донецьк.

«Працівники військової структури вільно за гроші пропускають ці машини, тому що є всі документи. Ця сама машина відразу їде через «ДНР», тим більше зараз в «ДНР» немає розмитнення українського товару. Все, що упаковано «зроблено в Україні» – цим не можна торгувати в «ДНР». Вони зараз везуть м’ясо на вагу, там, де не написано, що – «в Україні», риба імпортна йде вся», – продовжує бізнесмен.

Вирушаємо в колишню «сіру зону» – село Новолуганське, яке перейшло під повний контроль України тільки в грудні 2016-го. До цього – було справжнім сірим контрабандистським офшором. Тут один з бійців «Айдару» розкриває ще одну схему контрабанди через лінію фронту.

«Наш боєць, який з міста Слов’янська, ось минулого тижня привіз цигарки «Бонд» з акцизною маркою «ДНР». В Слов’янську на ринку продавалися. У мене фотографії залишилися. Тобто він у вільному продажу купив ці цигарки. Продавець сказав, що якраз через КПВВ «Оленівка» це завозилося. І вони у вільному продажі, там величезний вибір!» – розповідає офіцер батальйону «Айдар» Петро Моругін із позивним «Злий».

Перевіряємо слова «айдарівця». Виявляється, купити контрабандні сигарети на міському ринку в Слов’янську дійсно можна без проблем:

– Так, а «Прима» коштує 12 гривень, так? Хто її зробив?
– Липецьк!
– Давайте липецькі. Дайте мені дві.

Крім російської липецької «Прими», на іншій точці знаходимо великий вибір контрабандних цигарок взагалі без акцизних марок.

– А звідки вони?
– Арабські Емірати. Найкращі, що у мене є.
– Донецьких немає сигарет?
– Ні.

Контрабанда йде в обидва боки зони конфлікту

Асортимент цигаркового кіоску в окупованому Донецьку багато в чому збігається. Ті ж білоруські цигарки «Play» і російська «Прима» без фільтра. Там продається навіть той самий чеський «Бонд» з акцизною маркою угруповання «ДНР» – таку саму пачку купив у Слов’янську боєць «Айдару». Виходить, контрабанда в зоні конфлікту йде – і в зворотний бік.

«Ну, це тільки цигарки можуть йти звідти, тому що там вони дуже дешеві. Горілка, хліб і сигарети – там дешеві. А все інше – «космос»!» – зазначає бізнесмен.

Чи знають про ці контрабандистські маршрути в обидва боки у Фіскальній службі України? «Донбас.Реалії» звернулися до відомства з відповідним офіційним запитом, однак відповіді поки не отримали.

Втім, нові схеми донбаських контрабандистів можуть потрапити під удар вже в найближчі дні. Активісти оголосили: в червні планують розпочати другий етап громадянської торговельної «блокади».

«Через два тижні ми почнемо діяти, щоб натиснути на больові точки російського бізнесу», – каже активіст штабу блокади Анатолій Виногродський.

Але місцеві бізнесмени впевнені: контрабанда все одно знайде нові шляхи на непідконтрольну територію. Через різницю цін по обидва боки лінії розмежування – це вигідна справа. А це означає, що обов’язково з’являться чергові нелегальні схеми.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...