Комуналка дорожчає: Експерти розповіли, що робити, щоб платити менше

Тарифи на електроенергію для населення в Україні є одними з найнижчих в Європі, але також низькими є і доходи людей.

Дані ООН свідчать про те, що 60% України за межею бідності, передають Патріоти України.

Передбачається, що монетизація субсидій буде мотивувати людей дбайливіше ставитися до енергоресурсів.

Українцям рекомендують встановлювати двозонні лічильники електроенергії, які фіксують обсяг спожитої електроенергії не тільки вдень, але і вночі. Тариф на нічну електроенергію для побутових клієнтів в два рази нижче, ніж днем. Так, деякі українці переводять на нічний споживання близько 80% всього електропостачання. Наприклад, за допомогою розеток з таймерами програмують енергоємні електроприлади (пральні машини, бойлери) на автоматичні включення і виключення з 23:00 до 07:00.

Разом з тим варто також перейти на використання приладів, які використовують меншу кількість електрики. Наприклад, LED-лампи, "розумні" розетками з таймерами тощо. Вони дозволяють знизити до 50% витрат на електрику.

Крім того є ще кілька способів економити на комунальних витратах:

1. Оновіть систему опалення. Якщо це приватний будинок - то можна замінити старий газовий котел на сучасний, утеплити труби і т. д. Крім того, можна також замість газового котла встановити систему електроопалення і в нічний час платити за обігрів будинку в два рази менше, ніж днем.

У багатоквартирному будинку з центральним опаленням можна встановити індивідуальний тепловий пункт з автоматичним погодним регулюванням подачі і розподілу тепла.

2. Встановлюйте регулятори тепла на батареях, оскільки вони дають можливість регулювати температуру до комфортного рівня. Існують автоматичні регулятори, які в постійному режимі підтримують задану для приміщення температуру, що дозволяє ще ефективніше економити тепло.

3. Проводьте ремонти і профілактику системи опалення. Наприклад, перед кожним опалювальним сезоном потрібно проводити промивку системи опалення, включаючи радіаторні батареї, оскільки там можуть накопичуватися відкладення, які погіршують тепловіддачу.

4. Замініть вікна і двері на енергоефективні, регулярно перевіряйте і регулюйте прилягання ущільнювачів. Так можна зберегти до 30% тепла.

5. Використовуйте тепловідбивні екрани на стіні за радіаторними батареями. Завдяки їм батарея буде нагрівати не стіни і повітря на вулиці, а кімнату.

6. Комплексно утепліть будинок. Згідно так званому "правилу безперервної лінії", необхідно повністю утеплити всі стіни, цоколь, горище і дах будівлі, не залишаючи місця холоду.

7. Використовуйте рекуперацію тепла. Рекуператори дозволяють забезпечувати приплив свіжого повітря в приміщення, але при цьому зберігають тепло.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...