Комуналка в Україні або "подорожчає все": Експерти з'ясували, чого чекати українцям

В Україні вже незабаром можуть підвищити тарифи на електроенергію, газ, в результаті подорожчають холодна і гаряча вода, опалення.

Чинний тариф на "ток" в 1,5 рази нижче економічно обґрунтованого, проте в Нацкомісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) пообіцяли "вирівняти" ціни тільки до літа 2019-го. У той же час вартість газу уряд повинен переглянути вже в найближчі тижні. Швидше за все, в новий опалювальний сезон українці увійдуть вже з подорожчали блакитним паливом і опаленням.

"Обозреватель" з'ясував, скільки платять за комуналку в ЄС і як можуть вирости тарифи в Україні, передають Патріоти України.

Імпортний паритет: як відрізняються ціни

Електроенергія: подорожчання від 20% до понад 50%. Вартість електроенергії в 2018 році повинна піднятися на 20%, йдеться в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ). У НКРЕКУ, яка встановлює тариф, погоджуються: дійсно, українці за "ток" платять менше, ніж повинні.

Так, якщо перерахувати діючий тариф з урахуванням інфляції, зростання зарплат, подорожчання оптової електроенергії, виявиться, що ціна повинна бути в 1,5 рази вище. Економічно обґрунтована вартість 1 кВт*год - 251 коп. У той час як українці купують кВт*год при споживанні менше 100 кВт*год/місяць всього за 90 коп., а за кожен наступний кіловат - 168 коп.

Однак, як стало відомо "Обозревателю", вартість електроенергії НКРЕКУ в цьому році переглядати не планує. Швидше за все, тариф на "ток" переглянуть тільки після запуску ринку електроенергії. Електроенергія в Україні одна з найдешевших в Європі. Так, за даними Євростату, середня ціна в ЄС - 656 коп. за 1 кВт*год, в Румунії - 368 коп. за 1 кВт*год, а в Німеччині - 982 коп.

Газ: подорожчання від 12% до понад 60%. За чинною до квітні формулою розрахунку тарифу на газ вартість блакитного палива повинна збільшитися на 62%. Правда, на даний момент уряд розробляє нову методику розрахунку тарифу, тому такого різкого стрибка цін, швидше за все, не буде.

Наприкінці минулого року представник МВФ в Україні Йост Люнгман в черговий раз нагадав - утримування тарифу на газ на рівні імпортного паритету є "зобов'язанням України за програмою, яку підтримує МВФ". Або Україна перегляне вартість газу, або доведеться справлятися без чергового кредитного траншу. А в умовах, коли на наступні кілька років припадають великі платежі за старими боргами, впоратися без Фонду буде складно.

Якщо з тарифу виключать витрати на транспортування з Дюссельдорфа і змінять розрахунковий період, то вартість блакитного палива може вирости для українців на 12-14%. Навіть з урахуванням значного подорожчання в минулі роки, газ в Україні один з найдешевших. Так, в Румунії один кубометр обходиться в 10,68 грн, в Польщі - 14,24 грн, в середньому по ЄС - 19,62 грн, а в Україні - лише 6,9 грн.

Які комунальні послуги і чому можуть подорожчати в Україні

Тарифи на комунальні послуги пов'язані між собою. Так, якщо підняти вартість електроенергії, то збільшаться ціни на холодну і гарячу воду. Якщо ж підвищити тариф на газ, то пропорційно подорожчають опалення та гаряча вода. На даний момент вартість комунальних послуг розраховують самі підприємства. Свої розрахунки вони направляють в НКРЕКУ, там їх перевіряють і затверджують. Виняток - тариф на блакитне паливо. Вартість газу в Україні визначає Кабінет міністрів.

Для прикладу "Обозреватель" розрахував, як можуть зміниться ціни на послуги, якщо газ подорожчає на 14%. Так, в Києві вартість опалення в квартирі площею 40 квадратних метрів може подорожчати з 2337 до 2664 грн, гаряча вода з 367 до 441 грн, а газ - з 70 до 79 грн. При розрахунку використовувалися нормативи споживання для сім'ї з трьох осіб.

Витрати на комунальні послуги закладені в собівартості більшість товарів і послуг. Підвищення тарифів може спровокувати прискорення інфляції. У той же час в НКРЕКУ впевнені, що комунальні послуги в Україні повинні продаватися за своєю реальної вартості. А тим українцям, у яких не вистачає грошей на оплату рахунків, рекомендують оформити субсидію.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...